Miután a Republikánus párt vezetősége bejelentette, hogy a párt elnökjelöltjeinek első vitáját augusztusban Milwaukeeban tartják, amit a következő a kaliforniai Reagan Könyvtárban követ, Donald Trump a közösségi oldalán, a Truth Socialon kelt ki a döntés ellen.

US Republican debate
Fotó: AFP

A volt elnök keddi bejegyzésében arról írt, hogy a szervezők nem kérték ki a véleményét a viták bejelentése előtt, és feltette a kérdést, hogy mi szüksége kitennie magát annak, hogy vele ellensége csatornák műsorvezetői zaklassák és rágalmazzák. Hozzátette, hogy 

a Reagan Könyvtárban már csak azért sem vitázna, mert az azt működtető alapítvány elnöke, Fred Ryan a Washington Post kiadója.

A Bloomberg kérdésére a Trump-kampány annyit válaszolt, hogy a politikus-üzletember bejegyzései magukért beszélnek, ugyanakkor a vita szervezésére rálátó források szerint minden kampányt megkérdeztek a folyamatról.

A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke, Ronna McDaniel korábban jelezte, hogy lesznek korlátai a részvételnek, így minimális pénzgyűjtés, valamint a győztes jelölt támogatására tett ígéret az előválasztást követően. Ez utóbbira eddig Trump nem tett ígéretet. Februárban McDaniel egy interjúban arról is beszélt, hogy szerinte Trump szereti ezeket a vitákat, és arra számít, hogy a volt elnök ott lesz a pódiumon.

Az RNC a szabályokat is megváltoztatta Trump kedvéért, megtiltva a jelölteknek, hogy részt vegyenek a pártonkívüli Commission on Presidential Debates szervezte vitákban, miután arról panaszkodott, hogy a 2020-as eszmecserék nem voltak tisztességesek vele szemben.