Közélet

Riasztó: napok óta nem működik az Észak- és Dél-Korea közti forródrót

A két szomszédos, eltérő társadalmi rendszerű ország évtizedek óta feszült viszonyok közt él, a biztonság fenntartásának egyik eszköze a rendszeres érintkezés.

Az Észak- és Dél-Korea közti forródrót szokott hétfő reggeli hívásán a partner nem jelentkezett – közölte a szöuli országegyesítési minisztérium az MTI jelentése szerint. Az évtizedek óta egymással veszélyes viszonyban élő két ország közti béke fenntartásának egyik fontos csatornája a rendszeres telefonhívás, minden hétköznap reggel 9 órakor és délután 5-kor.

Fotó: STR / KNA via KNS / AFP

Ez már a második nap, hogy a kommunista Észak-Korea nem válaszol a hívásra, a Yonhap hírügynökség korábbi jelentése szerint már pénteken sem jött létre a kapcsolat. Ez még nem minden: a dél-koreai védelmi minisztérium szerint a katonai tárca is azt közölte, hogy Phenjan négy napja a katonai forródróton sem jelentkezik.

A két Korea közti viszony hol feszült, hol kevésbé az. A legújabb fejlemény: az észak-koreai állami média szombati közlése szerint az ország hadserege újabb tesztet hajtott végre egy nukleáris töltet hordozására képes, vízfelszín alatt közlekedő támadódrónnal.

Az északi fegyvertesztek hónapok, sőt évek óta folynak, változó intenzitással. Az elmúlt hetekben fokozódott ez a tevékenység, az északiak ezzel a közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra reagáltak: ezeket többször élesen bírálták és háborús készülődésnek minősítették.

A szélesebb értelemben vett térségben egyébként is növekedett a feszültség a Tajvani-szorosban folyó Közös Kard elnevezésű kínai hadgyakorlat miatt.

Tajvan bekerítését gyakorolják a kínaiak

Riadókészültségben a szigetállam légvédelme.

A hosszú távú politikai-gazdasági átrendeződés epizódjaként hétfőn Jun Szogjol dél-koreai elnök stratégiai ülést hívott össze az ország akkumulátor- és csipiparának újraszervezése érdekében.

Március közepén Észak-Korea az elnök tokiói látogatását „tisztelte meg” egy interkontinentális ballisztikus rakéta tesztelésével.

Fokozódik a feszültség: Észak-Korea rakétát lőtt ki a dél-koreai elnök tokiói látogatásához időzítve

Dél-Korea és Japán vezetői Tokióban találkoznak, és várhatóan Phenjan nukleáris és ballisztikus programja áll majd megbeszéléseik középpontjában.

 

Dél-Korea Észak-Korea biztonság forródrót
Kapcsolódó cikkek