Közélet

Véres harcokkal kezdték a húsvétot az ukránok

Az ukrán és orosz fegyveres erők véres csatákat vívnak Bahmut városában, miközben az ukrán ortodoxokok a húsvétot ünnepelik. A kijevi csapatok azonban továbbra is kitartanak – jelentette be szombaton az ukrán hadsereg.

Az orosz védelmi minisztérium szombat délután bejelentette, hogy a Wagner-zsoldosok két területet foglaltak el a város északi és déli peremén. Az orosz hadsereg ejtőernyős egységei azzal támogatják az állítólagos előrenyomulást, hogy visszatartják az ukrán erőket az oldalakon – mondta Szerhij Cserevatyi, a kelet-ukrajnai katonai parancsnokság szóvivője a Reuters tájékoztatása szerint. Hozzátette: példátlanul véres harcok zajlanak a város városi részének közepén.

Fotó: AFP

Közben a hírek szerint 11-re emelkedett a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városát ért orosz rakétacsapás áldozatainak száma. Egy panelház súlyosan megrongálódott, a mentők szombaton folytatták a törmelék alatt rekedt emberek kimentését.

A tegnap bejelentett 115 milliárd dolláros nemzetközi gazdasági támogatási csomag nagyobb bizalmat adhat Ukrajnának, hogy felülkerekedjen az orosz erőkkel szemben, miközben egyre jobban felismerik, hogy a háború a vártnál tovább folytatódhat – mondta szombaton az ukrán pénzügyminiszter, Szerhij Marcsenko. A G7 csoport pénzügyminiszterei biztosították az ukrán kollégájukat a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank e heti washingtoni ülésén, hogy támogatni fogják Ukrajnát, ameddig csak szükséges.

 

Volodimir Zelenszkij szombaton beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel. Az ukrán elnök két tweetben is kitért erre a beszélgetésre, és arról tájékoztatott, megbeszélték Macron közelmúltbeli kínai látogatását, ahol találkoztott Hszi Csin-ping elnökkel. Mint mondta, Macron feltétlen támogatásáról biztosította Ukrajnát.

orosz ukrán háború Bahmut húsvét
Kapcsolódó cikkek