Közélet

A háború kirobbanása óta majdnem négymillió ukrán kapott menedékes státuszt az Európai Unióban

Rengeteg menekült érkezik az Európai Unióba Ukrajna felől, de csak egy részük kap ideiglenes menedékes státuszt a közösség országaiban. A menedékes státusz biztosítja a befogadott menekültnek az olyan alapjogokat, mint az orvosi ellátás, az oktatás vagy a munkavállalási jog. A majdnem négymillió menedékes majdnem fele nő, több mint harmaduk 18 év alatti.

Az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdetétől március végéig 3 888 345 ukrajnai állampolgár kapott ideiglenes védelmet biztosító menedékes státuszt az valamely tagállamában – tájékoztatott hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az uniós hivatal közlése szerint a háború elől Ukrajnából elmenekültek továbbra is csökkenő számban regisztrálnak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

Ukraine medical aid concept, close-up of doctor hands showing symbol icon of family colored in yellow and blue colors of the flag of Ukraine. Relief to wounded and refugees. Peace and stop the war
Fotó: Shutterstock

A jelentés szerint a háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek 

Németország (1 067 755) biztosította a legtöbb ilyen jogállást, ami a tagországokban kiadott összes menedékes státusz 27 százalékát tette ki. 

Németországot Lengyelország (976 575; 25 százalék), majd Csehország (325 245; 8 százalék) követte.

Moszkva szerint a nyugati országokban megalázzák, zaklatják és még áruba is bocsátják az ukrán gyerekeket

A Nyugatra került ukrán gyerekek rendszeresen hátrányos megkülönböztetésben szembesülnek, szexuálisan zaklatják és a szexrabszolgaként áruba bocsátják őket – állítja az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova. Pontosan ezért képmutatás szerinte a Nyugattól elítélni Oroszországot, amiért kimenekítettek rengeteg ukrán árvát a háborús övezetből.

A márciusi adatok azt mutatják, hogy az előző hónaphoz képest 3 százalékkal, azaz 116 930-rel csökkent az átmeneti védelemben részesülő ukrán menekültek száma. A legnagyobb csökkenést Csehországban figyelték meg, ahol 122 585-tel kevesebb ilyen végzést adtak ki februárhoz képest. Jelentősebb csökkenést továbbá Svédországban (mínusz 23 635) és Lengyelországban (mínusz 17 180) figyeltek meg. A korábbi hónapokhoz képest azonban növekedést regisztráltak Németországban (33 125), Olaszországban (7430) és Romániában (6640) is.

Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a március végi adatok szerint az ideiglenes védelemben részesülő ukrán állampolgárok ezer lakosra jutó aránya Csehországban (30,9), Észtországban (27,8), Lengyelországban (25,9), Litvániában (24,2) és Bulgáriában (22,5) volt a legnagyobb, uniós szinten ez az adat 8,7.

Az ideiglenes védelemben részesülők 47 százaléka nő, 35 százaléka 18 évesnél fiatalabb kiskorú, 18 százaléka pedig felnőtt férfi.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 30 585 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.

 

menedékes státusz Ukrajna menekült
Kapcsolódó cikkek