A nem is olyan távoli jövő kórházaiban arcfelismerő rendszerek, robotok, 3D-nyomtatók és mesterségesintelligencia-alapú betegségelőrejelző eszközök segítik majd a gyógyítási folyamatot. Személyre szabott módszerekkel – többek között a teljesen digitális páciensutak kialakításával – pedig új dimenziók válnak elérhetővé a betegségmegelőzésben is.

Medical,Technology,Concept.,Remote,Medicine.,Electronic,Medical,Record.
Medical technology concept. Remote medicine. Electronic medical record.
Fotó: Shutterstock

A Tel Aviv Sourasky Medical Centerben az elmúlt időszakban jelentős lépéseket tettek, hogy az egészségügyi ellátási folyamatokat teljesen digitalizált alapokra helyezzék, és a jövőben virtuális kórházként képesek legyenek kiszolgálni a betegek igényeit. 

A kórházban bevett gyakorlat a 3D-nyomtatás, a virtuális és kiterjesztett valóság használata a műtőkben, a mesterséges intelligencia (MI) által végzett kórlapkészítés vagy éppen az arcfelismeréssel támogatott betegfelvétel és -elbocsátás. 

A tel-avivi intelligens kórházat a következő évtizedekben valószínűleg százával követik majd hasonlók világszerte, az egészségügy elkövetkező éveit ugyanis egyértelműen a digitális fejlesztések határozzák majd meg.

Digitális alapú, de teljes egészében egyéni

Itthon is fontos mérföldkövek előtt állunk. Az ESZFK mint az egészséginformatikai irányítási rendszeren belül a megvalósításért felelős szervezet, integrációs, adatfeldolgozási, valamint a központi szolgáltatások biztosítása és szolgáltatási feladatain túlmenően támogatja az ágazatirányítási rendszer működtetését, a központi egészséginformatikai igények összegyűjtését, elemzését és műszaki megvalósítását – emeli ki Tolnay Roland ügyvezető.

Emellett a jövőbeni fejlesztési célok között van az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér fejlesztése, működtetése, amelynek során új folyamatok és technológiák épülnek be a rendszerbe. 

Az új megoldások alkalmazásával mérsékelni lehet a felesleges feladatok mennyiségét, vagy növelni a klinikai hatékonyságot például a diagnosztikai képek gyors elemzésével vagy a szükséges szakszemélyzet létszámának prognosztizálásával, de az MI pénzügyi területen is képes támogatni az egyensúly megtartását, a ChatGPT és a hasonló megoldások szerepe pedig még csak most formálódik.

A digitalizáció és az adattudomány az egészségügyi ellátás minőségét is jelentősen javítja. Ezen a területen a betegek érdekében szinte minden iparági szereplő együtt tud működni, legyen szó ellátórendszerről vagy gyógyszeripari cégekről. 

A digitális egészségügy területén dolgozó szakemberek konferenciáját, a Digital Health Essentialt május 17-én rendezik meg, többek között Bidló Judit (Belügyminisztérium), Hatem Lemia (AstraZeneca), Szirmai Zsombor (Novartis) és Tolnay Roland (ESZFK) részvételével.