A közösségi média és a politikai döntéshozók elégtelen fellépése miatt a szülők és a fiatalok viselik továbbra is a legnagyobb terhet a közösségi platformokon – az Instagramon, a TikTokon vagy a Snapchaten – való navigálásban, gyakran kártékony és titokzatos algoritmusok, a függőséget kialakító alkalmazások és a szélsőséges és nem megfelelő tartalmak világában.

Boy,With,A,Serious,Face,Under,The,Blanket,At,Night
Fotó: Shutterstock

A gyerekeink és serdülőink nem várhatnak évekig, amíg teljes egészében megismerjük a közösségi média összes hatását

 – írta Vivek Murthy a ma közzétett ajánlásaiban. A fiataloknak azt javasolja, kérjenek segítséget megbízható baráttól vagy felnőttől. Tanulmányozásra ajánlja az amerikai gyermekgyógyászok akadémiájának (American Academy of Pediatrics) közösségi médiára vonatkozó iránymutatását. A szakember határok felállítását tanácsolja: szüneteltessék a telefonok, tabletek, számítógépek használatát legalább egy órával a lefekvés előtt, valamint éjszaka az elegendő alvás érdekében. 

Tartsanak eszközmentes étkezéseket és személyes találkozókat a társas kapcsolatok és a beszélgetések elősegítésére érdekében. Részesítsék előnyben a személyes érintkezést, és tekintsék napi elsődleges feladatnak a technikamentes interakciót. Legyenek óvatosak azzal kapcsolatban, amit megosztanak, a személyes információk értékesek. Válogassák meg, mit posztolnak a közösségi hálóra, mit osztanak meg és kitől, miután ez a legtöbbször nyilvános és állandó jelleggel tárolható. Ha nem biztosak abban, hogy valamit ki lehet-e posztolni, inkább ne tegyék.

Ne tartsák titokban, ha zaklatás vagy visszaélés áldozatai lesznek.

Mondják el legalább egy embernek, akiben megbíznak, közeli barátnak, családtagnak, tanácsadónak vagy tanárnak, akik így segíteni tudnak, illetve hozzájárulhatnak a történtek feldolgozásához. A szülők és gondviselők számára családi médiaterv kidolgozását javasolja az ajánlások szerzője. Ebben szerepelhetnek a családon belüli nyitott beszélgetések és médiahasználati szabályok, valamint olyan kérdések, mint a képernyő előtt töltött idő kiegyensúlyozása, a tartalmak korlátozása és a személyes információk közzétételének kerülése.

A szülők tanúsítsanak felelős magatartást: szolgáljanak példaként a felelős és egészséges médiafelhasználásra, így korlátozzák a saját közösségimédia-használatukat, viselkedjenek bölcsen a közösségimédia-felhasználói szokásaik kialakításában, például a gyerekeikről szóló információk és tartalmak megosztásában.

Sokkoló adat: napi négy órát is telefonoznak a magyar gyerekek

Új módszerrel vizsgálta a 8–15 éves korosztály mobiltelefon-használatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából a Fabricula kutatócég. A kutatásból kiderül, hogy a korosztály átlagosan 234 percet tölt a képernyő előtt és leginkább a közösségi médiát használja ezen időszak alatt – olvasható az NMHH közleményében.