Közélet

Az orosz–ukrán háború 436. napja – friss hírek

Szerda óta ágyúzzák az oroszok az ukrán városokat a Kreml elleni támadás megtorlásaként. Az ukrán katonák két drónt is lelőttek a Dnyipro-folyónál. Prigozsin ismét kritikát fogalmazott meg az orosz katonai vezetéssel szemben a lőszerhiány miatt. Kína továbbra is kész közvetíteni a felek közötti béketárgyalásokon.

Peking továbbra is kész előmozdítani az ukrajnai háború lezárására irányuló békemegbeszéléseket, valamint az indiai–kínai kapcsolatok helyreállítására törekszik a kínai külügyi tárca pénteki közleménye szerint. Csin Kang tárcavezető Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is egyeztetett csütörtökön, a Sanghaji Együttműködési Szervezet Goában tartott külügyminiszteri találkozójának margóján – tudatta a minisztérium.

Fotó: AFP

Eközben az ukránok drón- és ágyúcsapásokról számoltak be Dnyipropetrovszk megyénél. 

A szerdai Kreml elleni támadás óta az oroszok nagy erővel lövik az ukrán területeket. 

Vlagyimir Putyin péntekre összehívta az orosz Nemzeti Biztonsági Tanács ülését. Dmitrij Peszkov szerint ezeken az üléseken az elnök heti rendszerességgel vesz részt. A pénteki találkozón a Kreml elleni dróntámadás lesz a téma.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezére egy megrázó videót osztott meg a Telegram-csatornáján. Állítása szerint a felvételen halott orosz katonák láthatók. Prigozsin a videóban az orosz katonai vezetést hibáztatja a katonák elvesztéséért. 

Állítása szerint a Kreml nem foglalkozik a fronton kialakult lőszerhiánnyal, emiatt pedig rengeteg orosz veszti életét a harcokban.

 

19:55

Az EU jóváhagyta az egymilliárd eurós lőszerbeszerzést Ukrajna számára

A tagállamok külügyminisztereinek tanácsa jóváhagyta, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára – tájékoztatott az uniós külügyi tanács pénteken.

16:00

Ukrajna szerint az orosz csapatok napokon belül be akarják venni Bahmutot

A Bahmutért zajló csata az orosz–ukrán háború leghosszabb és legvéresebb harca lett.

14:49

Az ukrán ellenoffenzíván múlik a háború kimenetele

A hadseregnek ismét be kell bizonyítania, hogy nemcsak ugatni, hanem harapni is tud. Ukrajna az ország keleti részén hónapok óta tartó brutális harcok után egy várva várt offenzíva megindításának küszöbén áll Oroszország ellen, s bár az ukrán ellentámadásról még keveset lehet tudni.

12:07

Az ukrán hadsereg külföldi kiképzőinek bázisát semmisítette meg az orosz légierő

A Kreml tájékoztatása szerint 2022 végén több mint 8000 külföldi zsoldos volt Ukrajnában. Az orosz hadsereg a csernyihivi bázisra mért csapást.

11:00

A Wagner-csoport május 10-én kivonul Bahmutból

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője közleményében tudatta, hogy kivonja csapatait a donyecki Bahmut városból és állásaikat átadja az orosz reguláris haderőnek. A kivonulást a fenntarthatatlan lőszerhiánnyal magyarázza a PMC vezetője.

09:14

Kína nem mond le az ukrajnai békéről

Peking továbbra is kész előmozdítani az ukrajnai háború lezárására irányuló békemegbeszéléseket, emellett az indiai–kínai kapcsolatok helyreállítására törekszik a kínai külügyi tárca pénteki közleménye szerint.

09:13

A Wagner vezére orosz katonák holttesteiről osztott meg videót, miközben szidta a moszkvai vezetést

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője a Telegram-csatornáján tett közzé egy felkavaró videót, amelyen állítása szerint halott orosz katonák láthatók. A felvételen Prigozsin arról beszél, hogy az áldozatokért az orosz katonai felső vezetés a felelős, amiért nem küldenek elég lőszert a frontra a csapatoknak.

09:12

Az orosz Nemzeti Biztonsági Tanács ülésén tárgyal Putyin a Kreml elleni dróntámadásról

háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek