Közélet

Az oroszok szerint az ukránok kétségbeesésükben már a civileket lövik

Az ukránok tüzérségi tüzet nyitottak a Zaporizzsja megyei Mihajlivka falura. A településen három civil meghalt. Vlagyimir Rogov, a Mi Oroszországgal Vagyunk mozgalom elnöke szerint az ukránok szándékosan a civileket lövik, hogy ezzel akadályozzák az orosz csapatok működését.

Három ember meghalt, további tizenhat pedig különböző fokú sérüléseket szenvedett, amikor az ukrán hadsereg hétfőn a Zaporizzsja megyei Mihajlivka falut lőtte – közölte a sajtóval kedden a Mihajlivkai járás Moszkva által kinevezett közigazgatása. Az ukrán erők több ízben is tüzet nyitottak a falura.

Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut frontline
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Vlagyimir Rogov, a Mi Oroszországgal Vagyunk mozgalom elnöke a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: 

az ukrán csapatok taktikája az, hogy több csapást is mérnek a Zaporizzsja megyei békés lakosokra, mert így akarják akadályozni a helyszínen dolgozó orvosokat és mentőket. 

Ez történt szerinte Mihajlivkában és Tokmakban is.

Ukrán vezérkar: ádáz harcok dúlnak Bahmutnál és Marjinkánál

A kijevi katonai vezetés tájékoztatása szerint a nap folyamán az említett térségekben több mint húsz támadást vertek vissza az ukrán erők.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója Telegram-csatornáján azt írta, hogy tüzérségi alakulataik kedden megsemmisítették az ukrán hadsereg területvédelmi erőinek parancsnokát, Ihor Tancjurt szállító, Bahmutba tartó páncélozott járművet.

Denisz Zelinszkij, az ukrán területvédelmi erők parancsnokságának szóvivője ukrán médiumokkal közölte:

Hivatalosan cáfoljuk ezt az állítást.

Előzőleg Jevgenyij Prigozsin egy videóinterjúban elmondta, hogy az ukrán hadsereg kész az ellentámadásra, amely meggyőződése szerint 

május 15-ig elkezdődik.

 

 

Mihajlivka háború
Kapcsolódó cikkek