A gyilkosságok és a testi sértések száma majdnem a felére esett vissza 2010 óta. Az elkövetőket pedig általában néhány nappal, vagy akár pár órával elkapják a bűncselekmények után – derül ki a Tudás.hu összegzéséből. A koronavírus-járvány évében volt egy kis növekedés, de többéves távlatban sem lehet kiugrónak minősíteni.

Violent threatening silhouette of man wielding a knife behind frosted glass window
Fotó: coldsnowstorm

Míg 2010-ben 131 emberölés és 14 607 testi sértés történt, 2020-ban a gyilkossága száma 78 volt, testi sértésből pedig 7449 történt. Az adatok nem tartalmazzák az emberölési kísérleteket. Az Eurostat legfrissebb, 2018-as adatai alapján a 100 ezer főre eső emberölések száma nálunk alacsonyabb az uniós átlagnál, így a magyar helyzet európai összehasonlításban is jónak számít.

A sorozatgyilkosok is kifejezetten ritkák hazánkban, de azért akadnak: például a Katóka utcai mészáros, az adósságokkal küzdő Nemeskéri Gusztáv négy emberrel végzett anyagi okok miatt. A balástyai rém, Szabó Zoltán szintén pénzért követte el tetteit. Összesen négy emberölést bizonyítottak rá, de máig él a gyanú, hogy ennél több áldozata volt. Szabó a börtönben 2016-ban öngyilkos lett, az őt elkapó a nyomozó szerint több gyilkosságot követett el, mint amennyiért elítélték. Általánosságban elmondható, hogy a rendszerváltás után felbukkant magányosan tevékenykedő sorozatgyilkosok általában a pénz miatt öltek.

A lakosság segítségét kéri huszonkét halott nő azonosításához három európai ország – videó

Huszonkét halott nő azonosításához kér segítséget a belga, a holland és a német rendőrség. Az áldozatok többsége erőszakos halált halt, maradványaikat az említett három ország területén találták meg 1976 októbere és 2019 augusztusa között. A hatóság szerint a meggyilkolt nők valószínűleg nem abból az országból származnak, ahol megtalálták őket. Feltételezhetően az áldozatok többsége kelet-európai, és a holtesteket azért szórták szét Európában, hogy megzavarják a nyomozókat.