Közélet

Egyre több kudarcról számol be Oroszország, legutóbb két parancsnokának halálát jelentette be

Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy jelentést a csatatéren elszenvedett veszteségeiről. Ebből kiderül, hogy a 4. motoros lövészdandár parancsnoka, illetve a hadsereg katonai-politikai munkáért felelős parancsnokhelyettese életét vesztette Bahmutban.

Az ukrán csapatok továbbra is elszántan harcolnak a kelet-donyecki Bahmut városért. Az oroszok egyre többször kénytelenek beszámolni arról, hogy nehéz helyzetbe kerültek a városban. Legutóbb két parancsnokuk elvesztését jelentette be a védelmi minisztérium.

Intense war process of the Ukrainian army continue in the Donetsk region of Ukraine
DONETSK, UKRAINE - MAY 11: Ukrainian soldiers reload weapons during military exercises at training camp amid Russia-Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 11, 2023. The country's most intense clashes continue in Donetsk. Vincenzo Circosta / Anadolu Agency (Photo by Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó:  AFP

Oroszország vasárnap közölte, hogy az ukrán támadások visszaverése közben elesett a 4. motoros lövészdandár parancsnoka, Vjacseszlav Makarov és a hadsereg katonai-politikai munkáért felelős parancsnokhelyettese, Jevgenyij Brovko – írta meg a Moscow Times. A közlemény szerint a tisztek hősies halált haltak, miközben az embereik oldalán küzdöttek a fronton. Makarov Kraszne településtől délre halt meg, miközben az ukrán előrenyomulás feltartóztatásán dolgoztak, Brovkó a csatatér egy másik pontján, több találatot követően veszett oda.

A Wagner-vezér szerint Zelenszkij hazudik, és már javában zajlik az ukrán ellentámadás

Volodimir Zelenszkij korábban azt közölte, hogy még nincs elég felszerelése és fegyvere az ukrán hadseregnek ahhoz, hogy el tudják indítani a régóta hangoztatott tavaszi ellentámadást. Az ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat, hogy minél előbb odacsaphassanak Oroszországnak. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint az ukrán elnök hazudik, és a tavaszi offenzíva már javában zajlik.

 

A közlemény szerint az ukránok folyamatosan támadják az oroszok bahmuti állásait, de állításuk szerint vasárnap sikerült minden rohamot visszaverni.

Ezzel szemben az ukránok egyre több pozíció megszerzéséről adnak hírt. Moszkva pénteken ismerte el, hogy kénytelenek voltak visszavonulni Bahmut északi és déli részeinél, miután az ukránok akcióba lendültek. Ekkor arról érkeztek a hírek, hogy az ukránok az orosz csapatok bekerítésével próbálkoztak. A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin továbbra is kritikus az orosz reguláris haderővel szemben és a visszavonulásukra a megfutamodás szót használta.

A zsoldosvezér szerint az orosz csapatok egyetlen nap alatt mintegy öt négyzetkilométert adtak fel.

Eközben az ukrán erők folyamatosan szerzik vissza a fontosabb pozíciókat Bahmutban. Bár az orosz közlés szerint vasárnap minden támadást visszavertek, az ukrán védelmi miniszterhelyettes Telegramon azt írta, hogy több mint 10 állást is visszaszerzetek.

Annak ellenére, hogy a Wagner-vezér folyamatosan kritikus, sokszor támadó nyilatkozatokat ad a moszkvai vezetéssel kapcsolatban, az orosz hadsereg mégis azt közölte, hogy a zsoldossereg, akikre rohamosztagosokként hivatkoznak, továbbra is Bahmutnál harcol, a város nyugati részén.

 

Bahmut Ukrajna ellentámadás
Kapcsolódó cikkek