A Covid–19-pandémia több mint egy éve csökkenő tendenciát mutat, a lakosság immunitása a védőoltások és a fertőzések révén megnőtt, a halálozások csökkentek, az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás pedig enyhült – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet WHO főigazgatója egy genfi sajtótájékoztatón pénteken.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Ezek a fejlemények lehetővé tették, hogy a legtöbb országban visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, ezért nagy örömmel jelentem be, hogy a Covid–19 többé nem minősül globális egészségügyi vészhelyzetnek

– tette hozzá.
Az WHO hivatalos adatai szerint világszerte csaknem 7 millió ember halt meg a vírusos megbetegedésben azóta, hogy 2020. január 30-án először hirdették ki a vészhelyzetet. Gebrejeszusz szerint azonban a vírusos kórnak legalább 20 millió áldozata volt.

Az Egyesült Államokban egyébként nemrég jelentették be, hogy május 11-én ott is megszűnik a közegészségügyi vészhelyzet.

Gebrejeszusz ugyanakkor úgy véli, továbbra is fennáll a veszély, hogy új változat jelenik meg, amely újabb megbetegedési hullámot vált ki, ezért figyelmeztette a nemzeti kormányokat, hogy ne hagyják széthullani a vírus elleni küzdelemre kiépített rendszereiket.

A vírus nem tágít, még mindig gyilkol, és még mindig képes új alakot ölteni

– mutatott rá.

A WHO vezetője szerint ezzel együtt most már itt az ideje, hogy az országok visszavegyenek a védekezésből.