Közélet

Fegyvershoppingra küldte feleségét Szöulba Zelenszkij

Az ukrán first lady elnöki megbízottként utazott Dél-Koreába, hogy fejlett katonai hardvereket és légvédelmi rendszereket szerezzen országának. Kedden találkozott Jun Szogjol elnökkel, aki korábban többször is kijelentette, hogy Szöul nem küld halálos fegyvereket Ukrajnának. Jun Szogjol legutóbbi interjúja paradigmaváltást jelezhet ebben a kérdésben.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felesége elnöki megbízottként utazott Szöulba, hogy légvédelmi rendszert szerezzen Dél-Koreától. A first lady találkozott Jun Szogjol elnökkel, akitől számos katonai felszerelést kért.

This handout photo taken on May 16, 2023 and released by the South Korean Presidential Office via Yonhap shows South Korean President Yoon Suk Yeol (R) shaking hands with Ukraine's First Lady Olena Zelenska (L) at the presidential office in Seoul.
Az ukrán first lady, Olena Zelenszka és Jun Szogjol dél-koreai államfő.
Fotó: AFP

A dél-koreai elnöki szóvivő, Lí Dovún elmondta, hogy Olena Zelenszka többek között aknadetektorokat, aknamentesítéshez szükséges felszereléseket és mentőautókat kért. Zelenszka nyomatékosan hangsúlyozta az elnöknek, hogy Ukrajnának szüksége van a fejlett dél-koreai technológiára – írta meg a CNN.

Megbeszéltük az elnökkel, hogy légvédelmi rendszerekre van szükség az agresszor ország rakétaterrorizmusának megállításához

– mondta Zelenszka. Hozzátette, hogy emellett olyan felszerelésre is szüksége van az országának, amellyel meg lehet tisztítani a felszabadított területeket a hátrahagyott orosz csapdáktól. Ezzel együtt az orvosi felszerelések fontosságát hangsúlyozta. 

Ömlik a koreai fegyver Európába, de ezt az USA nagyon nem nézi jó szemmel

A magas árak és az évekig tartó szállítások miatt az európai államok Dél-Koreától kezdtek el beszerezni új fegyvereket. Lengyelország már le is szerződött egy majdnem hatmilliárd dolláros fegyverbeszerzésre, amely több száz tankot, tarackot és vadászrepülőt tartalmaz. Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel Dél-Korea európai térnyerését, illetve azt állítja, hogy Szöul alaptalanul ígér gyors szállítást, valamint az eszközeik is alulmúlják minőségben az amerikaiakat.

A háború kirobbanása óta Dél-Korea elkötelezett volt amellett, hogy humanitárius segítségen kívül nem fog hozzájárulni a harcokhoz. Ez azt jelentette, hogy 

Szöul elzárkózott bármilyen halálos eszköz átadásától Kijev számára. 

Ebben a hozzáállásban azonban fordulat következhet be, legalábbis Jun Szogjol egy áprilisi Reuters-interjúja erre utal. Az elnök arról beszélt ekkor, hogy a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül, hogy egy ország a civil lakosságra támadjon, illetve hogy megsértse a háborús törvényeket. 

Nehéz kizárólag a humanitárius vagy pénzügyi támogatáshoz ragaszkodni, amikor ilyen mészárlást látunk

– mondta a dél-koreai elnök. Olena Zelenszka látogatására feltételezhetően Jun Szogjol ezen kijelentése miatt kerülhetett sor. Kijev megláthatta a lehetőséget a dél-koreai álláspont változásában, amire reagálva a first ladyn keresztül tolmácsolhatták az igényeket Szöulban.

 

Olena Zelenszka Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek