Dél-Korea arra törekszik, hogy a nemzetközi fegyverkereskedelemből minél nagyobb szeletet hasítson ki magának – írta meg a Politico. Ennek keretében Szöul több milliárd dolláros védelmi ügyleteket köt Európa-szerte. Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, hogy a kontinens országai Dél-Koreától vásárolnak fegyvereket.

Defense Expo Korea 2022 In Seoul
Fotó: Chris Jung / NurPhoto via Getty Images

Azt követően, hogy ez európai nemzetek hónapokig küldték a fegyvereket és más felszereléseket Ukrajnának, a raktáraik kimerültek. Az elmúlt három hónapban több, főleg kelet-európai ország is fegyverbeszerzésekbe kezdett, hogy pótolja a Kijevbe küldött eszközöket. A legnagyobb kereskedelmi partner ezen a piacon jellemzően az USA, de most úgy tűnik, Kelet-Európa Dél-Koreához fordulhat fegyverekért. Ennek oka az lehet, hogy 

Szöul olcsóbban és gyorsabban leszállítja a megrendelt harcászati eszközöket.

A dél-koreai védelmi cégek régóta tevékenykednek Európában, és az elmúlt fél évtizedben mobil tarackokat, valamint kézi lőfegyvereket adtak el több országnak is. Az európai tevékenység csúcsát a lengyel üzlet jelenti. A lengyelek 5,8 milliárd dollár értékben szerződtek le két dél-koreai céggel még júliusban. A megállapodás 980 K2 Black Panther tankot, 672 K9 önjáró tarackot és 48 FA–50 vadászrepülőt tartalmazott. A harckocsik és tarackok egy részének szállítása várhatóan 2022 végén megkezdődik. Emellett a múlt hónapban Varsó 288 Chunmoo légvédelmi rakétavetőt is vásárolt Szöultól. Ezek első szállítmánya jövőre megérkezik Lengyelországba, miközben az Egyesült Államok a HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) rendszereket csak többéves szállításra tudja vállalni.

Lengyelország eredetileg 500 HIMARS vásárlásával kereste meg az USA-t. Végül október 19-én a dél-koreai Hanwha Defense vállalattal szerződött le Mariusz Błaszczak védelmi miniszter a Chunmoo rendszerekre. Az aláíró ceremónián Błaszczak elmondta, hogy 

a korlátozott ipari kapacitások miatt az amerikai fél nem képes a felszereléseket kielégítő határidőn belül leszállítani, ezért kezdtek tárgyalásokat Dél-Koreával.

A hatalmas fegyverbeszerzések és a rövid szállítási idők már az Egyesült Államok figyelmét is felkeltették. 

Az amerikai ipar aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy ez nem áll meg Lengyelországgal

– mondta egy iparági bennfentes, aki több amerikai védelmi céggel is együttműködik. A neve elhallgatását kérő forrás szerint a Dél-Korea által ígért rövid szállítási idők csak marketinglózungok, amelyeket képtelenek lesznek tartani.

A dél-koreai Nemzetközi Stratégiai Intézet védelmi és katonai elemzője szerint a lengyel megállapodások valószínűleg kompromisszumokra kényszerítik Szöult, ami végeredményben Dél-Korea számára extra költségeket jelent. Az elemző szerint 

a varsói megállapodás azt jelenti, hogy az országnak a külföldi igényeket kell előtérbe helyeznie a saját hadseregének fejlesztésével szemben.

A Politico azt írja, hogy Dél-Korea már régóta úgy gyártja a fegyvereit, hogy azok kompatibilisek legyenek az amerikai eszközökkel. Ennek oka, hogy a két ország rendkívül sokat gyakorlatozik együtt, illetve közös fenyegetésként tekintenek Észak-Koreára és Kínára. Az ebből az együttműködésből eredő átjárhatóság az amerikai fegyverekkel rendkívül vonzóvá teszi az európai országok számára az olcsóbb dél-koreai felszereléseket.

Recseg-ropog a szövetség, nem biztos, hogy a képes szárazon tartani a puskaport

A NATO-szövetségesek továbbra is Kijev mellett állnak, egyes kormányok azonban egyre jobban aggódnak a saját fegyverkészleteik csökkenése miatt.

Egy másik amerikai ipari bennfentes szerint a dél-koreai beszerzések nem okoznak gondot az Egyesült Államoknak, mivel ez nem szakítja meg az USA és Európa kapcsolatát. Szerinte a verseny kiegyenlített marad ezen a piacon.

Amerikai védelmi tisztviselők és iparági vezetők már többször is elismerték, hogy az USA valóban drágábban és hosszabb átfutási idővel képes szállítani a fegyvereket. Ezzel együtt az az álláspontjuk, hogy a termékeik minőségben messze felülmúlják a más országok által gyártott fegyvereket. Jun Szuk Jeol dél-koreai elnök augusztusban kijelentette, hogy országát a globális fegyverkereskedelemben az első négy közé akarja emelni. 

Az ország a világ nyolcadik legnagyobb védelmi exportőre, a kibocsátása 177 százalékkal nőtt 2016 és 2021 között.

Európa tovább vásárolja a dél-koreai fegyvereket

A Koreai Export-Import Bank júliusi jelentése szerint az ország védelmi exportja a 2020-as 3 milliárd dollárról 2021-re 7 milliárdra nőtt. 

Az idén a várakozások szerint 10 milliárd dollárra emelkedhet a fegyverexportja.

Szeptember végén Észtország vezető tábornoka Szöulba utazott, hogy részt vegyen a DX Korea 2022 szakkiállításon. Tallinn a lehető leggyorsabban meg akarja erősíteni a saját hadseregét, ezért 18 K9-es önjáró tarackot már megrendelt a Hanwhától. Norvégia K2-es harckocsikat vásárolhat, valamint a norvég lőszergyártó, a Nammo megállapodást írt alá a dél-koreai Hyundai Rotemmel, hogy új 120 mm-es töltényeket fejlesszenek ki a harckocsihoz, függetlenül attól, hogy Oslo végül vásárol-e a K2-esekből.

Ha Dél-Korea képes lesz az ígéreteknek megfelelően leszállítani a tankokat, repülőgépeket és rakétavető rendszereket, akkor más európai országok is szerződhetnek Szöullal újabb beszerzésekről. Az USA várhatóan képtelen lesz gyorsítani a gyártást és a szállításokat, hiszen jelenleg a saját igényeit, illetve a már meglévő szerződéseit is csak lassan tudja teljesíteni.