Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb szabású kábítószeres realizálását vezényelték le a Pest vármegyei felderítők. A drogkereskedés meghiúsításával kb. 125 millió forintnyi kokaint vontak ki a piacról, öt ember személyi szabadságát korlátoztatták – derült ki a Pest vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményéből.

PORTUGAL-POLICE-DRUGS-TRAFFICKING
This photograph taken on May 2, 2023 at the Policia Judiciaria - PJ (Criminal Police) headquarters in Lisbon shows Criminal Police officers handling cocaine bricks (4,2 tonnes), seized by Portuguese authorities hidden in banana commercial boxes from Latin America, in the last weeks during an investigation. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Fotó: AFP (illusztráció)

A kommünikéből kiderült, hogy május 6-án egy nemzetközi társszervekkel folytatott, információcserével is megspékelt nyomozásukkal hozták helyzetbe magukat a nyomozók.

Az akciót az M1-es autópálya egyik Győr-Moson-Sopron vármegyei pihenőhelyén és környékén hajtották végre. Az egyik pillanatban még békésen kávézgató célszemélyeket néhány másodperccel később már egy nagy csoportnyi rendőr vitte padlóra, kizárva a menekülés lehetőségét.

A vidéki akcióval egy időben egy fővárosi helyszínen is hasonló forgatókönyv alapján csaptak le a rendőrök, ahol fekete, tégla alakú csomagokat is találtak.

Ráadásul öt további emberért is elindultak fővárosi, illetve Pest vármegyei helyszínekre a rendőrök. A célszemélyek elfogása gyorsan és hibamentesen történt.

Az elkövetők hosszú ideje működtették országokon és határokon átnyúló drogcsempész üzletüket. Volt, aki kiépítette, irányította, karmesterkedte a rendszert, volt, aki futárként utazta át az országokat téglákkal a csomagtartóban. Egy-egy kanyarért – a drog mennyiségétől függően – akár milliós fizetség is járt a szállítónak, a megbízók pedig körönként akár 10 millió forintos hasznot hajtottak.

A bűnbanda fő profilja a kokain volt, amelyet marihuánával egészítettek ki. A feketézők aztán Budapesten és a szomszédos vármegyékben adták tovább a cuccot vevőkörüknek.

A most megakasztott kokainszállítmányból megközelítőleg 5 ezer adagot lehetett volna hígítva továbbadni, amivel nagyjából 125 millió forint bevételt lehetett volna elkönyvelni.

A rajtaütésről videó is készült.