Helybenhagyta a párizsi fellebbviteli bíróság szerdán a Nicolas Sarkozy volt francia elnök ellen korrupció miatt hozott ítéletet.

PARIS, FRANCE - APRIL 2: Former French President Nicolas Sarkozy attends the Ligue 1 Uber Eats match between Paris Saint-Germain (PSG) and Olympique Lyonnais (OL, Lyon) at Parc des Princes stadium on April 2, 2023 in Paris, France.
Fotó: Jean Catuffe / Getty Images

A korábbi államfőt első fokon három év börtönre ítélték, melyből két év szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztették. 

A fellebbezés után született döntés értelmében a politikusnak egy évre sem kell börtönbe vonulnia, viszont elektronikus nyomkövető viselésére kötelezi az ítélet.

A fellebbviteli bíróság helybenhagyta az alacsonyabb szintű törvényszék azon döntését is, hogy Nicolas Sarkozy ideiglenesen nem viselhet közhivatalt.

Ügyvédje az ítélet kihirdetése után leszögezte, hogy Nicolas Sarkozy ártatlan, a döntés igazságtalan, és a legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A 68 éves volt elnököt 2021-ben ítélte el a bíróság, mert megpróbált megvesztegetni egy bírót, miután távozott az elnöki posztról. Emellett befolyással üzérkedés miatt is elmarasztalták, mert megpróbált bizalmas információk birtokába jutni a 2007-es kampányának finanszírozásával kapcsolatos vizsgálatról.

Nicolas Sarkozy egy cikluson át volt francia köztársasági elnök 2007 és 2012 között. Mindvégig tagadta bűnösségét.