Aleksandar Vucic szerb elnök a legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségi szintjét, miután arról érkeztek hírek, hogy a koszovói különleges rendőri erők a szerb lakossággal szemben erőszakosan lépnek fel Zvecanban, Zubin Potokban és Leposavicban.

Serbian President Aleksandar Vucic
Fotó: AFP

A szerbiai Telegraf információi szerint Vucic arra is utasította a hadsereget, hogy induljon meg haladéktalanul a szerb–koszovói adminisztratív határ irányába. A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyszíni jelentése szerint Zvecanban a rendőrök összecsaptak a helyi szerbekkel, akik meg akarták akadályozni, hogy a település újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere belépjen az önkormányzat épületébe. A rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta szét a tömeget. Ezt követően más észak-koszovói településeken is zavargások törtek ki.

Zvecan, Leposavic és Zubin Potok polgármesterei csütörtökön tették le polgármesteri esküjüket azt követően, hogy áprilisban előrehozott polgármester-választást tartottak négy koszovói településen, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű polgármesterek. A részvételi arány 3,47 százalékos volt, ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amelyet a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett. 

A zavargások azon a napon törtek ki, amikor a Koszovóban élő szerbek jelentős része Belgrádban tartózkodik, mert Aleksandar Vucic köztársasági elnök nagygyűlést tart. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.