Tovább nőt a kábítószer-túladagoláshoz köthető halálozások száma az Egyesült Államokban tavaly – derül ki az ország betegségmegelőzési és járványügyi hivatalának (CDC) legfrissebb, előzetes adataiból.

colored drug pills, drugs, syringes and money the concept of addiction, drug addiction
Fotó: Shutterstock

A szerdai számok szerint 2022-ben 109 680 túladagolás történt az országban, több, mint a 2021-re vonatkozó hasonló adat, akkor 109 179 túladagolást jegyeztek fel. Noha a végleges adatok várhatóan csökkennek majd, mivel nem minden esetben amerikai lakosról van szó, vagy nem minden esetben sikerül igazolni, hogy a halált a túlzott kábítószer-bevitel okozta, ez csupán csekély mértékben csökkenti a számokat. 2021-ben végül a hivatalos adat 106 699 lett a felülvizsgálat eredményeként.

Mindez persze azt is jelzi, hogy 

legalább leállt a kábítószerhez köthető halálozások meredek emelkedése, 

de arra is rámutat, hogy a fentanil és más szintetikus opiátszármazékok továbbra is rendkívül sok áldozatot szednek az országban.

A 2021-es 16 százalékos és a 2020-as 30 százalékos növekedéshez képest akár biztatónak is nevezhető a 2022-es stagnáláshoz közeli adat. A hatóságok részben a mexikói kartellek elleni fellépéssel, részben különböző ártalomcsökkentő megoldásokkal igyekeznek gátat szabni a halálesetek növekedésének.

Ezek az erőfeszítések azonban eredménytelennek bizonyultak az elmúlt években, miután az opiátjárványt tovább súlyosbította a fentanil megjelenése – írja a The Wall Street Journal.

A CDC becslése szerint is a minden korábbi szernél könnyebben túladagolható szintetikus opiátokhoz 75 217 haláleset volt köthető tavaly, 4 százalékos az emelkedés a korábbihoz képest. Tehát 

ezek a szerek okozták az összes túladagolásos halál 69 százalékát.

Ugyanakkor a különböző stimulánsok is egyre nagyobb problémát okoznak, így a metamfetaminhoz köthető túladagolások száma 3, a kokainhoz köthető eseteké 11 százalékot nőtt tavaly. Ugyanakkor a heroin okozta halálozások 37 százalékot zuhantak egy év alatt. Ez azonban leginkább annak köszönhető, hogy a kartellek az olcsóbb, könnyebben szállítható fentanilra váltottak a korábbi szerről.