Véget érhet a kannabisz-kereskedelem 40 éves történelme a koppenhágai Christianiában, miután az erőszak a kísérleti közösség lakóit is egyre jobban zavarja. Az elhagyott laktanyát 1973-ban foglalták el különböző nonkonformista elemek, hogy autonóm kommunát hozzanak létre, amelyet aztán a dán hatóságok is toleráltak, sőt a terület státuszát 1989-ben a dán parlament is szentesítette.

Daily Life at Christiania Hippie Community Inside The City Of Copenhagen
COPENHAGEN, DENMARK - JANUARY 25: General view of main entrance of the Christiania district on Daily Life at Christiania Hippie Community Inside The City Of Copenhagen on January 25, 2020 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Stefano Guidi/Getty Images)
Fotó: Stefano Guidi / Getty Images

A mintegy ezer lakosú területen a kezdetek óta létezik a Pusher Street, ahol különböző kenderszármazékokat nyílt kereskedelme zajlik, és a kommuna lakóinak már többször meggyűlt a bajuk a drogkereskedelemre telepedő bűnbandákkal, ám eddig végül mindig sikerült kezelni a helyzetet és visszaszerezni a városrész feletti kontrollt. Most azonban 

ismét a szervezett bűnözői csoportok közötti erőszak mételyezi a területet, miután több késelés is történt és októberben egy 22 éves férfit lelőttek.

A magukat szabályokkal működő anarchistákként meghatározó christianiai közösség szóvivője, Hulda Mader elmondása szerint halálos fenyegetéseket is kapott, amikor megpróbált beavatkozni az erőszak leállítása érdekében. A szóvivő szerint az erőszakos csoportok nem a közösség részei, azok kívülről igyekeznek rátelepedni a fűkereskedelmet engedélyező területre. Noha Christianiában a dán rendőrséget nem látják szívesen, és helyi igazságszolgáltatás működik, a szervezett bűnözői csoportok kezelésére a közösség nem biztos, hogy fel van készülve.

Sophie Hæstorp Andersen, Koppenhága polgármestere egy interjúban elmondta, hogy az erőszakot fel kell számolni és felajánlotta segítségét a Pusher Street bezárásában is, amennyiben a terület ezer lakosa egyetért a drasztikus lépéssel. Ugyanakkor Andersen azt is hangsúlyozta, hogy 

szeretné, ha a terület mindemellett megőrizhetné önállóságát, ám az erőszakot fel kell számolni.

Elmondása szerint ha Christiania lakosai úgy döntenek, hogy bezárják a Pusher Streetet, úgy számíthatnak az önkormányzat támogatására. Erre pedig úgy tűnik az erőszak miatt az anarchista közösség részéről is megvan a fogadókészség, legalábbis Mader azt hangsúlyozta, hogy az erőszak elkövetőit nem ismerik, de azt gyanítják, hogy bandák tagjai, és nem szeretnék, ha a területen bandaháború  törne ki – írja a The Guardian.