Moszkva szerint Washington áll a Kreml elleni dróntámadás mögött, amelynek célja Vlagyimir Putyin elnök megölése volt – derült ki csütörtökön az orosz államfő szóvivőjének szavaiból. 

MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER 28: Kremlin's spokesman Dmitriy Peskov attends the opening of ice skate season at "GUM" ice skating rink in Red Square on November 28, 2020 in Moscow, Russia.
Fotó: AFP

„Washingtonnak észben kell tartania, hogy Oroszországban tudják, hogy ott választják ki a célpontokat, Ukrajna pedig csak végrehajtotta az amerikai terveket” – mondta Dmitrij Peszkov.

Bizonyítékot azonban nem szolgáltatott a dróntámadásban való amerikai részvételre vonatkozó állítás alátámasztására.

Ukrajna korábban cáfolta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Peszkov nem fedte fel, Moszkva miképpen reagál arra, hogy Kijev drónokkal próbálta megtámadni a Kremlt. Elmondása szerint különböző intézkedésekről tárgyalnak, de azok minden esetben kiegyensúlyozottak, és Oroszország érdekeinek megfelelők lesznek. Részletekbe nem bocsátkozott.

Az orosz államfő sajtószolgálata szerint Kijev tegnap este drónokkal próbált csapást mérni a Kreml elnöki rezidenciájára. Az orosz hadsereg és a különleges szolgálatok állításuk szerint azonnal hatástalanítottak két drónt, amelyeket a Kreml ellen irányítottak. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sérült meg, és a szokásos módon folytatja munkáját – derült ki a tájékoztatásból.

A Kreml a történteket az orosz elnök elleni tervezett terrortámadásnak és merényletnek tartja.

Peszkov arra a kérdésre, ismer-e részleteket arról, hogy milyen drónok vettek részt a támadásban, azt mondta, hogy ezt nem az ő dolga kideríteni. 

Szólt arról is, hogy a Kreml tud Ferenc pápának az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos nyilatkozatáról, de Moszkva nem ismer konkrét elképzeléseket. 

Tudjuk, hogy a pápa gondolkodik azon, hogyan lehetne véget vetni ennek a konfliktusnak, de nem tudunk semmilyen részletes tervről, amelyet a Vatikán ezzel kapcsolatban felajánlott volna

– fejtette ki. 

Korábban a katolikus egyházfő kijelentette, hogy a Vatikán békemissziót folytat az ukrajnai konfliktus megoldására. Elmondása szerint ez a küldetés még nem nyilvános. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt nyilatkozta, hogy Moszkva még nem kapott konkrét terveket a Vatikántól az ukrán válság békés rendezésére.