Közélet

Kijev reagált a dróntámadásra: „Ukrajnát akarjuk felszabadítani, nem más országokat megtámadni”

Reagált az ukrán vezetés az orosz állításra, mely szerint drónokkal támadták meg a Kremlt, és meg akarták ölni Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Volodimir Zelenszkij is reagált az orosz állításra, mely szerint szerdára virradóra drónokkal megpróbálták megölni az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint. A Kreml szerint a támadás mögött egyértelműen Ukrajna áll, ezt harsogják reggel óta az orosz hírportálok is, ám Kijev szerint ez hazugság. 

Fotó: Natalia Kolesnikova

Az Unian című ukrán lap idézte Szerhij Nikiforovot, Zelenszkij szóvivőjét, aki az elnök szavait tolmácsolva azt mondta: semmit sem tudnak az állítólagos támadásról, és az ukrán hadsereg egyértelműen saját országa felszabadítására koncentrál, nem pedig arra, hogy más államokat megtámadjon. Nikiforov véleménye szerint ráadásul a Kreml megtámadása még csak terrorcselekménynek sem mondható, szemben például a nemrég, ukrán civil célpontok ellen véghezvitt, halálos orosz rakétatámadásokkal

Zelenszkij szóvivője után tanácsadója, Mihajlo Podoljak is megszólalt, aki szintén cáfolta, hogy bármi köze lenne Ukrajnának ehhez a mostani állítólagos támadáshoz. Podoljak szerint ez is csak egy újabb ürügy arra, hogy Oroszország tovább támadja hazáját. 

Ezt megint csak egy széles körű terrortámadáshoz fogják majd felhasználni ürügyként. A Kreml teljesen kiszámítható

– mondta Podoljak, aki szintén megerősítette, hogy Ukrajna honvédő háborút vív, a Kreml lebombázása semmilyen előnyt nem jelentene Kijevnek, sőt, csak feljogosítaná Moszkvát arra, hogy továbbra is ukrán civileket támadjon. 

Ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban egyre több szabotázs- és partizánakció történt Oroszországban, célozgatása szerint az sem kizárt, hogy orosz csoportok akarták eltenni láb alól Putyint. 

Mint tudjátok, drónokat bármilyen katonai boltban be lehet szerezni…

– írta Twitter-oldalán. Hozzátette: Putyin klánjának hatalomvesztése egyre valószínűbb. 

 

Putyin orosz-ukrán háború Kijev Kreml Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek