Míg áprilisban még az aszály okozott Olaszországban problémákat, az elmúlt napokban már heves áradások pusztítottak az országban, több halálesetet is okozva. A hirtelen lezúduló, egyes helyeken az éves átlagos csapadékmennyiség felét is kitevő víz elmosta a hétvégére tervezett Forma–1-es olasz nagydíjat is.

F1 Grand Prix of Emilia Romagna Cancelled Due To Flooding
IMOLA, ITALY - MAY 17: Closed road due to landslide is pictured after the F1 Grand Prix of Emilia Romagna was cancelled due to flooding on May 17, 2023 in Imola, Italy. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Fotó: Rudy Carezzevoli / Getty Images

Ha megnézzük a versenypályáról készült felvételeket, nyilvánvalóvá válik, hogy miért nem lehet a futamot a hétvégén megrendezni, hiszen a képeken egyből látszik, hogy a pálya legfeljebb motorcsónak- vagy jetskiverseny megrendezésére lehet alkalmas.

Noha az aszály után érkező esőt akár kedvezőnek is gondolhatnánk, szakértők szerint mivel a talaj nem fokozatosan növelte víztartó képességét, hanem teljesen kiszáradt a korábbi időszakban, a károk még nagyobbakká váltak az áradások után – írja az Euronews.