Közélet

Németország az eddigi legnagyobb katonaifelszerelés-szállítást készíti elő Ukrajnának

A német kormány az eddigi legjelentősebb szállítást készíti elő az ukrán fegyveres erőknek.

Németország az eddigi legnagyobb katonaifelszerelés-szállítást készíti elő Ukrajnának – írja a Der Spiegel alapján a Reuters. Németország újabb, 2,7 milliárd euró (3,0 milliárd dollár) értékű katonaifelszerelés-csomagot állít össze Ukrajna számára, amely a legnagyobb az orosz invázió óta.

Fotó: AFP

A csomag 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi harckocsit, 200 felderítődrónt, négy további Iris-T légvédelmi rendszert – lőszerrel együtt – tartalmaz, további tüzérségi lőszerekkel és több mint 200 páncélozott harcjárművel és logisztikai járművel együtt – írta a német lap.

Tegnap a német védelmi minisztérium azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy Németország 18 Leopard 2 harckocsi vásárlását tervezi 525 millió euróért (578 millió dollárért), hogy lecserélje az Ukrajnának szállított harckocsikat.

A hírügynökség emlékeztetett arra, Németország kezdetben vonakodott nehézfegyvereket küldeni Ukrajnának, attól tartva, hogy ez eszkalálhatja a harcot. Januárban azonban Berlin beleegyezett, hogy Leopard harckocsikat küldjön, és közölte, hogy együttműködik a szövetségesekkel továbbiak küldésében is.

 

Németország orosz ukrán háború fegyverszállítás
Kapcsolódó cikkek