Miniszterelnöki határozat jelent meg a kedd esti Magyar Közlönyben. Ebben Orbán Viktor döntött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új elnökének kinevezéséről.

Budapest, 2023. május 2.Gulyás Balázs neurobiológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) új vezetője beszédet mond, miután átvette kinevezési okiratát a Karmelita kolostorban 2023. május 2-án.MTI/Soós Lajos
Gulyás Balázs Zoltán, az ELKH új elnöke (Fotó: Soós Lajos/MTI)

A határozatban az áll, hogy a kormányfő a kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnökének közös javaslatára 

Gulyás Balázs Zoltánt bízta meg a feladattal.

Az ELKH elnökének mandátuma május 1-től él. Felkérésére azt követően került sor, hogy elődje, Maróth Miklós április 15-i hatállyal lemondott erről a tisztségéről.

Kicsoda Gulyás Balázs Zoltán?

Gulyás Balázs Zoltán orvos, neurobiológus, aki 

42 év után tér vissza Magyarországra, hogy átvegye az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányítását.

Több mint tíz éve, 2012 óta a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU) Lee Kong Chian Orvostudományi Karán (LKCMedicine) a transzlációs idegtudományok egyetemi tanára, valamint az NTU Kognitív Neuroképalkotó Központjának (CoNiC) igazgatója. Tudományos pályafutása nagy részét a svédországi Karolinska Intézetben, Stockholmban töltötte, ahol a Klinikai Idegtudományi Intézet Pszichiátriai Részlegén jelenleg is professzor.

Az ELKH honlapja azt írja, hogy orvosi tanulmányait a Semmelweis Egyetemen végezte szülővárosában, Budapesten, ahol 1981-ben szerezte orvosi diplomáját, miközben párhuzamosan vendéghallgatóként fizikát is tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Leuveni Katolikus Egyetemen BA- és MA-diplomát szerzett filozófiából (1982, 1984), majd ugyanitt a neurobiológia terén PhD-fokozatot szerzett 1988-ban. Ezt követően posztdoktori tanulmányokat végzett a Karolinska Intézet Klinikai Neurofiziológia Tanszékén és az Oxfordi Egyetem Kísérleti Pszichológia Tanszékén.