A kenyai vadvédelmi hatóság (KWS) közlése szerint a nagymacskákat azt követően ölték meg pásztorok, hogy kecskékre és kutyákra támadtak Mbirikani falu határában, közel az Amboseli Nemzeti Parkhoz. A ragadozók péntek este 12 kecskét és egy kutyát ejtettek el.

Big,Lion,Crossing,The,Road,At,African,Savannah Big lion crossing the road at African savannah, kenya, safari
Fotó: Sergey Novikov

A vadőröknek sikerült elkergetniük három oroszlánt, de másik hat a jószágok őrzésére használt elkerített területen ragadt. A feldühödött falusiak lándzsáikkal ölték le az oroszlánokat, mivel a hatóságok a helyzet elmérgesedése miatt nem mertek közbe lépni.

Sajnálatos módon ez nem elszigetelt incidens, mivel az elmúlt héten négy másik oroszlánt is megöltek

– ismertette a KWS.

A hatóság szerint képviselőik megpróbáltak megállapodásra jutni a helyi közösséggel a hasonló esetek elkerülése érdekében. Arról azonban nem tudni, hogy milyen eredményre jutottak.

Környezetvédelmi szervezetek pénteken számoltak be arról, hogy maszáj pásztorok ölték meg a világ egyik legidősebb vadon élő oroszlánját, Loonkitót Kenyában.

A 39 206 hektáros Amboseli rezervátumban a kenyai vadvilág több népszerű fajának otthona. Kenya vadállományának 2021-es első összeírása szerint mintegy 2500 oroszlán él ott.

A kelet-afrikai országban a vadon élő állatok egyre gyakrabban törnek be lakott területekre, mert a városok fejlesztése miatt az élőhelyük és a mozgásterületük jelentősen zsugorodott. A kenyai természetvédelmi területek környékén lakók gyakran panaszkodnak oroszlánok és más ragadozók portyázásaira.