Oroszország július 1-jétől bezárja lappeenrantai irodáját, egyúttal visszavonja a szentpétervári finn főkonzulátus petrozavodszki és murmanszki részlegének működéséhez adott hozzájárulását – közölte az orosz külügyminisztérium a kedden bekéretett finn nagykövettel.

People hold Russian national flags during a celebration ceremony of the National Flag Day at Poklonnaya Hill in Moscow on August 22, 2020. Russia marks the 29th anniversary of the abortive 1991 coup against then Soviet president Mikhail Gorbachev.  August 22, 1991, was declared as Russia's Flag Day when Russia's flag was raised atop the Russian White House instead of the Soviet one was declared as Russia's Flag Day. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudryavtsev

Döntését Moszkva a Finnország által az Oroszországgal szemben folytatott konfrontatív politikával indokolta, amely komoly károkat okozott a kétoldalú kapcsolatok egészének. A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy a finn fél kezdeményezésére megszüntették a kétoldalú politikai párbeszédet, lerombolták a sokoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködést, megszakították a testvérvárosi és régióközi együttműködési hálózatot, a határ menti együttműködést, megszüntették a légi és vasúti összeköttetést.

Az orosz fél nehezményezte, hogy Finnország egyidejűleg felhagyott hagyományos semlegességével, és csatlakozott a NATO-hoz, amely nem titkolja oroszellenességét,

és akadályozta területén az orosz külképviseleti intézmények és vállalatok normális működését. 

A jegyzék kitért arra is, hogy a finn hatóságok tavaly ősszel megtiltották a schengeni turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok beutazását, és megszüntették a vízumkérelmek feldolgozását. Az orosz fél ilyen körülmények között úgy döntött, hogy jelen szakaszban csökkenti a kölcsönös konzuli jelenlétet Finnországgal, mert az nem felel meg az orosz–finn kapcsolatok jelenlegi szintjének.