Közélet

Putyin: Oroszország mindent megtesz, hogy az élet visszatérjen a régi kerékvágásba az ország új régióiban

Zaporizzsja és Herszon régiókban, illetve leginkább a Donbasz területén jelentősen lepusztult az infrastruktúra a több mint egy éve zajló harcok miatt. Oroszország az elcsatolt régiók újjáépítésén dolgozik Vlagyimir Putyin szerint.

A hatóságok mindent megtesznek, hogy országunk új területein az élet minél előbb visszatérhessen a régi kerékvágásba – jelentette ki az orosz elnök.

A Ukrainian tank sits inside his tank during a military exercise in the Kharkiv region on May 1, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

Utak, lakások, oktatási és egészségügyi épületek rongálódtak meg, illetve ami a legfontosabb, az energetikai létesítmények. Ezeket meg kell javítani, vagy újjá kell építeni 

– sorolta Vlagyimir Putyin a teendőket Zaporizzsja, Herszon, Luhanszk és a Donyeck régiókban. Hozzátette, hogy ezek mellett a területek hosszú távú felépüléséhez az ipari- és mezőgazdasági termelést is újra kell indítani – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Rengeteg embernek nyoma veszett Ukrajnában

Az ukrán belügyminisztérium jelentése szerint 

nagyjából 23 ezer eltűnt személyt tartanak nyilván Ukrajnában a háború kitörése óta. 

A jelentés csak az eltűnt civilekről szól, a szolgálatteljesítés közben eltűnt katonákat nem tartalmazza. 

Az eltűnt katonák számát több mint 7 ezerre becsüljük

– erről Oleg Kotenko, a háborúban eltűnt személyekért felelős ukrán biztos beszélt április 17-én.

A minisztérium már elindított egy nyilvántartást az eltűntekről, ahol a hozzátartozók tájékozódhatnak arról, hogy a nyomozás milyen szakaszban tart. 

Csapás az oroszoknak: a Tinder is kivonul

A randialkalmazás már csak június 30-ig lesz elérhető az országban, a tulajdonos a háborúra hivatkozik.

Németország egyre inkább belesodródik a háborúba

Olaf Scholz német kancellár hétfőn arról beszélt, hogy fontos, hogy az Ukrajnának adott nyugati fegyvereket ne használják az orosz anyaföld elleni támadásra. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Scholz azért beszélt erről, mert már kezdi érezni, hogy Németország keze túlságosan mélyen benne van az ukrajnai konfliktusban.

Berlin nem tudja nyomon követni, hogy az ukránok mire használják az ajándékba kapott fegyvereket 

– kommentálta Peszkov Scholz megjegyzését. Szerinte a kancellár már elkésett az aggódással, mivel a német fegyverekkel már most is Oroszország területét támadják.

A Donbasz Oroszország része, az ukránok pedig Donyeckben és Luhanszkban is használják a fegyvereket. Szóval Olaf Scholz elkésett az aggódó szavakkal 

– magyarázta Peszkov. 

Olaf Scholz arról is beszélt, hogy Németország minden támogatást a NATO-val közösen visz véghez és nem cselekszik a fegyverszállítások tekintetében a saját szakállára.

 

háború Vlagyimir Putyin Donyeck
Kapcsolódó cikkek