Közélet

Rezsiár-támogatást kapnak a szociális és gyermekvédelmi civil intézmények

Hasonló támogatást korábban az állami és egyházi szervezeteknek is adott a kormány.

Arról döntött a kormány, hogy 5,3 milliárd forint rezsiár-kompenzációt kapnak a szociális és gyermekvédelmi közfeladatot ellátó, civil fenntartású intézmények, valamint a családok átmeneti otthonai – közölte Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, jelezve, hogy a határozat meg is jelent a Magyar Közlönyben.

The child's small hand is pressed against the window glass with reflection. The concept of loneliness of children and waiting for kindness. Orphanage and orphans
Fotó: Shutterstock

Az államtitkár a sajtótájékoztatón felidézte, hogy nem ez az első ilyen döntése a kabinetnek, korábban már az állami és egyházi fenntartású szervezeteknek is biztosított többlettámogatást. 

Mindent egybevetve így a terület 32,2 milliárd forintot kapott a kormánytól rezsiár-kompenzációra. 

Fülöp hangsúlyozta, hogy ezzel 107 ezer férőhelyet mentettek meg.

A 32 milliárd forintos többletforrás indoklásaként az elrontott szankciós politikát és az abból adódó háborús inflációt nevezte meg.

Még soha nem kellett ilyen mértékű pluszforrást garantálni azért, hogy megőrizzük a szociális és gyermekvédelmi rendszer biztonságát

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a kormány elkötelezett amellett, hogy fenntartsák ezt a biztonságot.

A részletszabályokat, azt, hogy hogyan kapják meg a civil fenntartású intézmények a többlettámogatást, a Belügyminisztérium a következő hetekben fogja kidolgozni.

 

rezsitámogatás Fülöp Attila rezsi gyermekvédelem
Kapcsolódó cikkek