Közélet

Valami történik Oroszországban: távvezetékek, sínek robbannak, egy vonat is kisiklott

Országszerte több szabotázsakcióról is beszámoltak az orosz hírportálok az elmúlt napokban.

Kisiklott egy tehervonat Oroszországban Brjanszk régióban, miután ismeretlen tettesek robbanószert helyeztek el a vasúti síneken, és felrobbantották a sínpárt. Az incidens Unecsa városától mintegy 130 kilométerre történt, a mozdony felborult és kigyulladt, de személyi sérülésekről nem érkezett jelentés. 

Traces of war in Toretsk amid Russian-Ukrainian war
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ukrán titkosszolgálat hazaárulással vádol egy csapatnyi katonát

Az ukrán katonák egy jóvá nem hagyott küldetésre indultak, ami balul sült el.

A vonalon teljesen leállt a közlekedés a mentés miatt. A hírről a RIA Novosztyi hírportál számolt be, amely egy másik, érdekes hírt is közölt hétfőn. Szentpétervár közelében ismeretlenek hétfő hajnalban felrobbantottak egy távvezetékeket tartó oszlopot. Mindez Gatcsina körzetben történt. 

A helyi rendőrség közlése szerint találtak egy másik robbanószerkezetet is egy másik oszlopnál. Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB nyomozói már korán megkezdték a helyszínelést, egyelőre nem tudni, kik állhatnak a támadások mögött, ám azt a helyi energiaszolgáltató közölte: nem jártak sikerrel, hiszen a rendszer automatikusan átkapcsolt az ép vezetékekre. 

A két hírt egymástól külön közölte a RIA, de nem kizárt, hogy összefüggés lehet közöttük, és az sem, hogy ez egy nagyszabású szabotázsakció előjele. Az elmúlt hetekben már nem egy hasonló hírről lehetett hallani, az FSZB több településen is vett őrizetbe olyanokat, akik állítólag merényletre készültek. Oroszországban ugyanis külföldi jelentések szerint egyre nő az ellenérzés Vlagyimir Putyin orosz elnök háborújával kapcsolatban. 

 

orosz-ukrán háború szabotázs Oroszország merényletek
Kapcsolódó cikkek