Közélet

Az ukrán titkosszolgálat hazaárulással vádol egy csapatnyi katonát

Az ukrán katonák egy jóvá nem hagyott küldetésre indultak, ami balul sült el: a művelet során részleteket fedtek fel az ukrán légierő személyzetének és gépeinek elhelyezkedéséről, így Oroszország csapást mért egy légitámaszpontra.

Hazaárulással vádolnak több ukrán katonát, akik egy jóvá nem hagyott küldetésre indultak, s eközben olyan információkat fedtek fel, amelyek alapján Oroszország csapást tudott mérni egy légitámaszpontra – közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Az SZBU szerint az érintett csoport tavaly júliusban megpróbált elfoglalni egy orosz repülőgépet, amelynek pilótája azt állította, hogy át akar állni az ukránokhoz.

Poltava,,Ukraine,-,March,6,,2021:,Fighters,Of,The,Security
Fotó: Lina Reshetnyk

A művelet során azonban részleteket fedtek fel az ukrán légierő személyzetének és gépeinek elhelyezkedéséről, ami lehetővé tette, hogy Oroszország sikeres csapást mérjen az ukrajnai Kirovohrad megyében lévő Kanatove katonai repülőtere ellen.

Tavaly az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arról számolt be, hogy az ukrán katonai hírszerzés kétmillió dolláros jutalmat, valamint európai uniós – román, illetve szlovák – állampolgárságot ígérve kísérelt meg orosz harci pilótákat arra rávenni, hogy repülőgépükkel együtt dezertáljanak. Az FSZB azt állította, hogy a dezertálásra biztatott orosz pilótákhoz az ukrán katonai hírszerzés térképet juttatott el, amelyen feltüntette, hogy hol vannak az elkerülendő ukrán légvédelmi eszközök.

A megkeresett orosz katonák, akik azonnal kapcsolatba léptek az orosz elhárítással, megkapták az ukrán féllel folytatott kommunikáció frekvenciáját is. A beszervezési kísérletről szóló orosz sajtójelentések szerint precíziós tengeri és légi indítású fegyverekkel ezen adatok alapján semmisítették meg a Kanatove légitámaszpontot. Az SZBU közlése szerint a Kanatovére mért csapás következtében egy ukrán parancsnok meghalt, tizenhét katona megsebesült, két harci repülőgép, illetve a felszállópálya, repülőtéri épületek és más felszerelések súlyos károkat szenvedtek.

Zelenszkij: itt az ideje, hogy a a tagjai közé hívja Ukrajnát

Az ukrán elnök meghívást kapott a következő, júliusi NATO-csúcstalálkozóra, de Kijev többet akar, és megismételte sokat hallott kérését a gyorsított tagságért. Elemzők szerint erre kevés esély van, mivel ez jelentős akadályokba ütközik, így évekbe telhet, amíg jóváhagyják, ha egyáltalán jóváhagyják. 

 

 

orosz-ukrán háború Ukrajna SZBU hazaárulás
Kapcsolódó cikkek