Hiába fanyalogtak az ellendrukkerek, a Halálos iramban franchise az idők során egyre több rajongót állított maga mögé, akik nemcsak a látványos autós üldözések miatt nézték meg a különálló részeket, hanem Vin Diesel és csapata szédítő örvényébe kerülve, a rossz és jó küzdelmével is azonosultak.

Vin Diesel at the Charlize Theron Africa Outreach Project 2023 Block Party held at the Universal Studios Backlot on May 20, 2023 in Universal City, California.
Fotó: Getty Images

A Halálos iramban 10. alkotói egyszerű recepttel győzték le a Marvel stúdió mutáns űrlényeit. Az első héten 319 millió dollár bevételt hozó mozi hús-vér színészei pedig megállíthatatlan sebességgel haladnak előre, hogy sikerük csúcspontjaként megmentsék a Vatikánt.

A 340 millió dollárból készült tizedik rész minden rekordot megdöntött

Míg az első rész „csak” 38 millió dollárból készült, addig a többi rész elhagyta a Mulholland Drive szerpentinjeit és Tokiótól kezdve Rio de Janeiro-n át Edinburgh-ig is elmentek, hogy hozzák az egyre nagyobb bevételt a mozipénztáraknál.

Úgy tűnik a produkciónak semmi nem szabhatott gátat és a kreatív csapat folytatta a szerény utcai autóversenyző fiúkból szuperhősökké válásának történetét. A széria egyik legsikeresebb és leghosszabban foglalkoztatott rendezője Justin Lin, a 2006-ban készült Tokiói hajszával kezdte pályafutását, amely 85 milliós költségvetéssel készült és azonnal 185 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál.

Az egyre merészebb forgatókönyveknek köszönhetően a filmek bevételei is meredeken íveltek felfelé, így hat rész az ő nevéhez köthető. A kilencedik Halálos iramban, több mint 711 milliót hozott a Universal Stúdiónak. A két évtized alatt ötmilliárdot hozó sorozat készítői magasra tették a lécet és a mostani fináléban elképesztő utazással kápráztatnak el mindenkit, legyőzve a gravitációt és felturbózva a sebességet.

Tesztoszteron túltengésből versengés

A színészek nemcsak a filmvásznon, hanem az életben is folyamatosan egymást próbálták legyőzni, ami néha jót tett a filmnek, de a benne lévőket teljesen felőrölte. Dieselt nehezen kezelhető személynek ismerik Hollywoodban, részben maximalizmusa, részben összeférhetetlenségének köszönhetően. De az öntörvényű és mindig a maga útját járó színésznek elnézik a kekeckedéseit a produkcióban, mivel grandiózus víziói extra profitot hoztak franchise eddigi kilenc részének.

ROME, ITALY - MAY 12: Vin Diesel and Meadow Walker attend the "Fast X" Premiere at Colosseo on May 12, 2023 in Rome, Italy.
Vin Diesel és Meadow Walker (Paul walker lánya)  a "Fast X" premierjén a Colosseón Rómában, Olaszországban 2023. május 12-én.
 Fotó: Franco Franco Origlia/WireImage

És ahogy a mondás is tartja, két dudás egy csárdában nehezen fér meg, és ez igaz Dieselre és a sorozat másik kedvencére, Dwane Johnsonra is. 

Kapcsolatuk az évek során egyre feszültebbé vált.  A producerként is mindent kontroll alatt tartó színész nehezen tűrte, ha rajta kívül más hasonló kvalitásokkal bír, főleg izmok mennyiségében, így a Halálos iram utolsó két részében a nagy kedvenc, ’The Rock’ már nem is szerepelt.

A sorozatos nézeteltéréseket produkáló Dieselt, Justin Lin is ott hagyta, így a Szállító filmek rendezője Louis Leterrier vette át az F&F utolsó részének forgatását 2020 októberében. Az utóbbi évtized tíz legdrágább filmjei közül a 8. helyen szereplő Halálos iram stábja tényleg az egész világot bejárta. A római Vatikántól, Portugálián és London keresztül, állítólag még a „Déli sarkon” is forgattak.

Buon Giorno Roma

 – mondta Jason Momoa majd motorkerékpárjára felpattanva végig rodeózta Rómát. 

A leglátványosabb akciójelenetet Portugáliában, az IP24 autópályán vették fel, ahol két helikopterrel emelték fel Diesel autóját.

 A kéthetes forgatások több millió eurót termeltek a helyszínt városoknak, Torinóban például közel 3,8 millió eurót hozott Dieselék közel 400 fős stábja.

Vin Diesel pofátlanul magas fizetése és a színészek díjazása

A tizedik rész extra költségeinek emelkedését nemcsak a pandémia járvány okozta, hanem a filmben szereplő sztárok is. A színészek közül Diesel járt jól az elmúlt két évben. Nemcsak A Galaxis őrzői: 3. részben hallható rövid „Én vagyok Grut” mondatáért kapott 13 milliót, de a mostani Halálos iramban Dom Toretto alakítása is 20 milliót ért a film készítőinek. 

A tíz részben összesen közel 47 millió dollárt tehetett zsebre, és ezzel a világ harmadik legjobban fizetett színésze lett. 

A Dante-t alakító fürtös hajú Momoa 5 milliójából könnyedén tudott a Vatikánnak adományozni bocsánatkérő videóját követően. Michelle Rodriguez pedig 3 milliót kapott, de a visszatérő Jason Statham, Deckard Shaw alakításért sem panaszkodhatott és 10 millióval térhetett haza a forgatásokról. A szőke Brie Larson pedig állítólag 1 milliót kapott Tess megformálásáért. De az Oscar-díjas Helen Mirren is 2 milliót kapott az ötnapos munkájáért.

És hogy mi vagy ki lesz a finálé harmadik záró részében? Ez a jövő kérdése és Vin Diesel békülési szándékától függően alakul majd. Mindenesetre, a Halálos iram 10. része jól hozza az akciófilmek izgalmát, a férfias humort, miközben hőseink a fizikai tűrőképességüket túllépve küzdenek, hogy megmentsék, amit a legfontosabbnak tartanak a világon, a családjukat.