A jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választást a skót kormány Skócia függetlenségének előmozdítására kívánja használni – mondta vasárnap Hamza Yousaf skót miniszterelnök a BBC brit közszolgálati televízió heti politikai magazinműsorában.

King Charles III coronationFirst Minister Humza Yousaf attends a ceremony for the Stone of Destiny, which is also known as the Stone of Scone, in Edinburgh Castle before its onward transportation to be placed beneath the Coronation Chair at Westminster Abbey for the coronation of King Charles III. The stone is returning to England for the first time since 1996 to play a key part in the coronation ceremony. Picture date: Thursday April 27, 2023. King Charles III Coronation Preparations 2023First Minister Humza Yousaf attends a ceremony for the Stone of Destiny, which is also known as the Stone of Scone, in Edinburgh Castle before its onward transportation to be placed beneath the Coronation Chair at Westminster Abbey for the coronation of King Charles III. The stone is returning to England for the first time since 1996 to play a key part in the coronation ceremony. Picture date: Thursday April 27, 2023. King Charles III Coronation Preparations 2023
A skót miniszterelnök szerint London nem hagyhatja figyelmen kívül a nép akaratát.
Fotó: Northfoto

A Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) azért helyezi a függetlenségi kampány hangsúlyát a jövő évi választásokra, mert 

a konzervatív párti brit kormány „megtagadja a skótoktól a demokratikus választás jogát”

– érvelt a miniszterelnök. Hamza Yousaf ezzel arra utalt, hogy a brit kormány mereven elzárkózik a skóciai függetlenségről szóló újabb népszavazás kiírásának engedélyezéséről, és ebben a legfelsőbb bíróság is támogatja.
A testület tavaly novemberi végzése szerint a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról, mert ez olyan hatásköröket érintene, amelyeket az egyébként igen széles körű skóciai önrendelkezést megteremtő, 1999-ben kelt törvény meghagyott a brit parlament és a brit kormány felelősségi körében.

Scottish independence protest during the coronation of King Charles III in Glasgow
Az SNP a jövő évi választás legfőbb kampánytémájává teszi a függetlenséget.
Fotó: AFP

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
Az újabb népszavazás azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A SNP szerint elengedhetetlen az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.
Hamza Yousaf elmondta, hogy az SNP továbbra is a jogilag kötelező érvényű népszavazás kiírását részesítené előnyben, de ha nem sikerül referendumon kifejezésre juttatni a skót függetlenség támogatottságát, akkor a párt a jövő évi parlamenti választást használja majd erre.
Arra a felvetésre, hogy ez semmire nem kötelezné a brit kormányt, a skót miniszterelnök azt mondta: 

az SNP-re leadott minden egyes szavazat a függetlenségre leadott szavazat lesz, és a londoni kormány „nem hagyhatja folyamatosan figyelmen kívül” a skót nép akaratát.

Scottish independence protest during the coronation of King Charles III in Glasgow
Egyelőre nincs meg a szükséges többség a függetlenséghez.
Fotó: AFP

A közvélemény-kutatások azonban rendre azt jelzik, hogy Skócia függetlenné válásának nincs folyamatos és meggyőző többségi támogatottsága a skót választók körében: az elmúlt hónapok felmérései alapján a megkérdezettek 45–49 százaléka voksolna az elszakadásra egy „mostani” népszavazáson. Választási szakértők egybehangzó véleménye szerint hosszú időn át legalább 60 százalék körüli támogatottságot kellene mérni ahhoz, hogy az SNP a siker reményével indulhasson neki egy újabb függetlenségi népszavazásnak.
Az újabb skót függetlenségi népszavazást a jövő évi brit választás esélyesének tartott legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem támogatja.