A tálib kormányzat által bevezetett „nemi apartheid” nemzetközi bűncselekménnyé minősítését sürgette hétfőn Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni jelentéstevője a tálibok felelősségre vonása érdekében.

Fotó: AFP

Bennett Genfben, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának az afgán nők helyzetével foglalkozó ülésén, amelyen a témában készített jelentést bemutatta, leszögezte: a tálibok által bevezetett rendelkezések kimerítik az emberiesség elleni bűncselekmények körébe tartozó nemi alapú üldöztetés fogalmát.

A nők szisztematikus, rendszerszintű hátrányos megkülönböztetése a tálibok ideológiájának szerves része

– jelentette ki Bennett, kiemelve: ebben a helyzetben a nemzetközi közösség „nem nézhet félre”.

A hidegháború óta először nem tudta jóváhagyni védelmi tervét a NATO

Durva kudarcot vallott a nem sikerült elfogadni a hidegháború óta első alkalommal elkészített, egy esetleges orosz támadásra reagáló védelmi tervet.

Az ENSZ az afganisztáni helyzetet már korábban nemi alapú apartheidnek minősítette, ám ez a kifejezés nem szerepel a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által legsúlyosabbnak minősített nemzetközi bűncselekmények között.

Nemzetközi bűncselekménynek a többi közötti a háborús bűncselekmények és a népirtás számít.

Dorothy Estrada-Tanck, a nők elleni diszkriminációt vizsgáló ENSZ-munkacsoport vezetője kiemelte, 

rendkívül fontos, hogy Afganisztánban helyreállítsák a jogállamot, beleértve a nők jogainak tiszteletét is.

A tálibok 2021-es hatalomátvételük után drasztikusan korlátozták Afganisztánban a nők jogait, egyebek mellett az oktatáshoz és a munkához való jogukat, az utazási lehetőségeiket és az orvosi ellátáshoz való hozzáférésüket.