Közélet

Az orosz–ukrán háború 490. napja – friss hírek

Az Egyesült Államok újabb 500 millió dollár (mintegy 175 milliárd forint) értékű, azonnal lehívható katonai segítséget jelentett be Ukrajna számára kedden.

A Egyesült Államok külügyminisztériumának közleménye szerint a védelmi minisztérium készleteiből juttatják el a támogatási csomagot, amellyel az ukrajnai ellentámadást kívánják segíteni, kifejezetten a harctéri igényekhez igazítva. A most bejelentett csomag a háború kezdete óta, elnöki felhatalmazás alapján, a 41. amerikai katonai készlet-lehívás Ukrajna javára.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARA Ukrainian artilleryman carries a case for the propellant charge after firing a 2A36 Giatsint-B field gun toward Russian positions near Avdiivka in the Donetsk region on June 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: AFP

A csomag tartalmaz Bradley és Stryker katonai járműveket, légvédelmi rendszerekben használható rakétákat, egyéb rakétarendszereket, harckocsi-elhárító eszközöket, valamint lőszert precíziós fegyverekhez és egyéb felszereléseket 

– áll a közleményben.

Orosz hadihajók jelentek meg Tajvan partjainál

Két orosz hadihajót észlelt Tajvan a keleti partja közelében. Nem szokványos, hogy Oroszország hajói jelenjenek meg a Filippínó-tenger déli részén, így Tajpej készültségbe állította a flottáját é a hajóelhárító rakétarendszereit. Arról nincs hír, hogy a két orosz hajó miért úszott be a tajvani vizekre, illetve hova tartanak.

Az amerikai külügyminisztérium szintén kedden közölte, hogy az orosz Wagner-csoporthoz fűződő kapcsolatai és antidemokratikus tevékenysége miatt szankcióval sújtott több, a Közép-Afrikai Köztársaságban működő üzleti szervezetet. A közlemény szerint az érintettek olyan üzleti tevékenységet folytatnak az ország természeti erőforrásaival, ami aláássa a Közép-Afrikai Köztársaság demokratikus működését és intézményeit.

Emellett büntetőintézkedéssel sújtott az Egyesült Államok egy orosz állampolgárt, aki a Wagner-csoport alkalmazásában dolgozott Maliban.

 

22:00

Megtalálták Prigozsin dublőrének útlevelét, Litvániában is járt a Wagner vezéreként

A litván kémelhárítás szerint nem Jevgenyij Prigozsin, hanem a dublőrje használta azt az útlevelet, amelyet a Wagner orosz magánhadsereg alapítójának oroszországi irodáiban találtak nemrégiben. Három évvel ezelőtt a dublőr utazott az útlevéllel Litvániába, ahol a szolgálat szerdai közlése szerint információs támadásra készült.

21:47

Svájc meghozta a döntést: nem adnak tankokat Ukrajnának

A berni kormány szerdán végérvényesen elutasította a Ruag svájci hadiipari konszern megkeresését, hogy raktárkészletéből eladhasson 96 Leopard 1 típusú páncélost Németországnak, ahol az előzetes megállapodás szerint azokat üzemképessé tették volna, majd katonai támogatásként továbbküldték volna Ukrajnának.

21:42

A Wagner-lázadás miatt Lengyelország megerősíti a keleti határait

A Wagner orosz fegyveres csoport fehéroroszországi jelenléte miatt megerősítik Lengyelország keleti határainak védelmét, részben átmeneti, részben állandó jellegű intézkedésekkel – jelentette be szerdán Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormánypárt elnöke.

21:41

A törvényjavaslat elfogadása mintegy 10 milliárd hrivnya értékben járul hozzá 2023-ban az állami és a helyi költségvetés bevételeinek növekedéséhez

Az ukrajnai konfliktus kimenetelének Oroszország kirekesztésével való meghatározása kudarcra van ítélve – jelentette ki szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A politikus Kijevnek arra a kezdeményezésére reagált, hogy orosz részvétel nélkül hívjanak össze egy úgynevezett globális békecsúcsot.

21:40

Visszahozzák a háború előtti adórendszert Ukrajnában

Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a háború elején bevezetett vállalkozói adókedvezmények visszavonását. A törvényjavaslat elfogadása mintegy 10 milliárd hrivnya értékben járul hozzá 2023-ban az állami és a helyi költségvetés bevételeinek növekedéséhez.

19:03

Eddig több mint egymillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra

Több mint egymillió ember menekült az orosz–ukrán háború elől Magyarországra – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Máriapócson, egy karitatív adománycsomag átadásán. Magyarország mindenkinek igyekszik segíteni, aki segítséget kér, de az állam önmagában nem tudná elvégezni ezt a munkát, és kulcsfontosságú hozzá az egyházak segítsége – nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes. Szerinte fontos, hogy ők osztják szét az adományokat, mivel az egyházak tudják a legjobban, kik a rászorulók és hol van a támogatásra a legnagyobb szükség.

18:45

Stratégiailag fontos üzemanyagraktárakat semmisített meg az orosz hadsereg

Precíziós csapásokkal semmisítette meg az orosz légierő az ukrán hadsereg Donyec-medencei csapatát kiszolgáló olajfinomító és üzemanyag-tároló létesítményeket – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

18:10

Súlyos energiahiányra számíthat az idén Ukrajna

Ukrajnának legalább a tél végéig jelentős áramhiánnyal kell szembenéznie, mivel az energetikai infrastruktúrája képtelen stabilizálódni a hónapok óta tartó folyamatos orosz rakétatámadások után. Volodimir Kudricskij, az állami tulajdonú Ukrenergo vezetője elmondta, hogy bár országszerte példátlan javítási kampány folyik, és a tervezett munkálatok 50-60 százalékát elvégezték, az ország helyzete továbbra is kritikus.

17:20

Jogsértést követ el az ukrán hadsereg, ha elveszi a besorozottak telefonját

Ukrajnában folytatódik a mozgósítás. A mobilizálás során a hadkiegészítő parancsnokságok alkalmazottai elvehetik a telefont vagy más személyes holmikat a besorozottaktól. A jogvédők szerint ehhez nem lenne joguk – írta a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

16:45

Cseh külügy: Oroszország bűnt, erőszakot és brutalitást terjeszt

Oroszország már régen nem civilizált ország – közölte a cseh külügyminisztérium szerdán a Twitteren megjelent nyilatkozatában a Kramatorszk elleni előző napi rakétatámadására reagálva. Moszkva tagadja, hogy polgári célpontokat támadna, ahogy a háborút sem nevezi háborúnak a mai napig.

15:42

Zelenszkij kötelezővé tenné az angol nyelv használatát az ukrán hivatalokban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amelyben hivatalosan is a nemzetközi kommunikáció nyelveként definiálja az angol nyelv státuszát az országban. A helyi közigazgatás vezetőinek, a tisztviselőknek, a rendőröknek és az ügyészeknek is kötelező lesz az angol nyelv használata.

13:32

Kinevezték az ukrán hadiipar új vezetőjét, akitől Kijev a győzelem biztosítását várja

Az ukrán hadiipari vállalatokat összefogó Ukroboronprom élére nevezte ki a kormány Herman Szmetanyin. Az Ukroboronprom feladata, hogy megteremtse az ukrán hadsereg számára agyőzelemhez szükséges feltételeket. Elődjét, Jurij Huszjevet kedden távolította el posztjáról Volodimir Zelenszkij.

11:21

Norvégiától vásárol légvédelmi rendszert Litvánia, az ukránok számára

Litvánia nem hagyja cserben Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban. Két NASAMS légvédelmi rendszert is vásárol Norvégiától, hogy átadhassa őket Kijevnek. Emellett az Egyesült Államok is döntést hozott egy 500 millió dollár értékű katonai segélycsomagról.

09:24

Gyerekek is meghaltak az ukrán étterem elleni rakétatámadásban

Többen életüket vesztették és több mint ötvenen megsebesültek miután kedden orosz rakétatámadás talált telibe egy éttermet a kelet-ukrajnai Kramatorszkban – közölte a helyi mentőszolgálat. A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint három gyerek is volt a halálos áldozatok között.

08:36

Szurovikin előre tudhatott a zendülésről

Azt azonban nem tudni, hogy Armageddon tábornok nyújtott-e segítséget is a felkeléshez.

08:35

Újabb szankciókat vezetett be a Wagner-csoport ellen az Egyesült Államok

Az afrikai aranycégek kerültek most a célkeresztbe, és egy Maliban tartózkodó vezető.

08:34

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 6319-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4814-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

Egyesült Államok harckocsi lőszer fegyverek felszerelés
Kapcsolódó cikkek