Közélet

Újabb szankciókat vezetett be a Wagner csoport ellen az Egyesült Államok

Az afrikai aranycégek kerültek most a célkeresztbe, és egy Maliban tartózkodó vezető.

Noha a lázadás vádját ejtették Jevgenyij Prigozsinnal szemben, a zsoldosvezér öröme nem lehet teljes, ugyanis kedden négy újabb Wagner-cég került fel az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listájára, valamint a csoport egy Maliban tartózkodó vezetője, Andrej Nikolajevics Ivanov is felkerült az úgynevezett OFAC-listára.

Wagner Group return to their base
ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 24: Members of the Wagner Group prepare to depart from the Southern Military District's headquarters and return to their base in Rostov-on-Don, Russia on June 24, 2023. Arkady Budnitsky / Anadolu Agency (Photo by Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Arkady Budnitsky / AFP

Az érintett cégekből kettő a Közép-afrikai Köztársaságban található, a harmadikat Dubajban, a negyediket pedig Oroszországban jegyezték be. A közép-afrikai Midas aranybányászattal, a szintén oda bejegyzett Diamville pedig arany- és gyémántkereskedelemmel foglalkozik, tisztára mosva az előbbi cég nyereségeit. Ugyancsak ebben vett részt a dubaji Industrial Resources és az orosz Limited Liability Company DM is.

Ivanov pedig a Prigozsinhoz köthető African Politology és a mali kormánytisztviselők közötti fegyverüzletek és más tevékenységek lebonyolításában segédkezett az amerikai tájékoztatás szerint.

 

Jevgenyij Prigozsin lázadás Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek