Közélet

Az ukránok kétharmada készen áll arra, hogy harcoljon a hazájáért

Tíz éve a lakosság negyven százaléka állt készen a szülőföld védelmére. Napjainkra 67 százalékra nőtt ez az arány.

Egyre jobban kiállnának hazájukért és szabadságukért az ukránok. 2011-ben csupán 40 százalékos volt a szülőföld védelmét támogatók aránya, most pedig már az ukránok 67 százaléka kész lenne fegyvert ragadni a hazájáért – számolt be róla a Razumkov Központ felmérésének eredményeire hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Unique buggy vehicle created for Ukrainian military
LVIV, UKRAINE, APRIL 5: Yuriy, a member of the Hellenic Bats NGO, demonstrates a machine gun on top of the unique "Gurkit" buggy, which they, together with student volunteers, created and developed on the order of the Ukrainian military, in Lviv, Ukraine, April 5, 2023. This buggy can reach speeds of up to 120 km/h, can move on very difficult surfaces and has space for transporting wounded, which will allow the Ukrainian military to move faster in difficult areas of the front and evacuate wounded soldiers to save their lives. So far, this machine is one of a kind, but the developers hope that this is only the beginning Olena Znak / Anadolu Agency (Photo by Olena Znak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Olena Znak / AFP

A felmérésben részt vevő ukránok jelentős többsége úgy nyilatkozott, hogy készen áll az ország védelmére. Ugyanakkor területi eltérések megfigyelhetők a válaszadók között.

A keleti megyék lakosainak 61 százaléka, az ország középső területein élők 67 százaléka, a nyugati régiók lakosainak 68 százaléka, a déli területeken élőknek pedig 71 százaléka kész megvédeni a hazáját, és akár fegyvert is ragadni.

A férfiaknak a 74 százaléka, a nőknek pedig 60,5 százaléka lenne hajlandó megóvni országát az ellenséggel, jelen esetben Oroszországgal szemben.

A 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók 75 százaléka, míg a 60 év felettiek 51 százaléka készen áll az ország védelmére.

A tíz évvel ezelőttihez képest jelentősen nőtt a haza védelmére kész ukránok aránya. Egy egyrészt annak tudható be, hogy háborúban állnak. Másrészt a több mint egy éve tartó fegyveres harcok borzalmai miatt rengetegen hagyták el az országot, de a fegyvert ragadni kész emberek többsége valószínűleg maradt.

Zelenszkij: a zaporizzsjai atomerőmű elleni terrortámadást fontolgatnak az oroszok

Európa legnagyobb működő atomerőműve hónapok óta a harcok sűrűjében van. Az ukrán hírszerzés aggódik amiatt, hogy Moszkva rosszra használja az erőművet, és olyan akciót készül végrehajtani, amely erős sugárzással jár.

 

 

honvédelem felmérés orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek