Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij: a zaporizzsjai atomerőmű elleni terrortámadást fontolgatnak az oroszok

Európa legnagyobb működő atomerőműve hónapok óta a harcok sűrűjében van. Az ukrán hírszerzés aggódik, hogy Moszkva rosszra használja az erőművet.

Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy olyan információk birtokában vannak, amelyek szerint Oroszország fontolóra veszi a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadás forgatókönyvét is – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

UKRAINE-RUSSIA-UN-CONFLICT-IAEA-NUCLEAR This handout photo taken and retrieved from the imagebank of International Atomic Energy Agency (IAEA) on June 15, 2023 shows a member of the agency walking near the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar, Zaporizhzhia Oblast, Ukraine during an official visit of the IAEA Director General Grossi with his team to the nuclear power plant and its surrounding area. The safety of Europe's largest nuclear power plant, located in Ukraine's southeastern region of Zaporizhzhia, has been a concern since Russian forces seized it over a year ago. Those concerns have been exacerbated by the breach of the Kakhovka dam that provided the cooling water for the plant. (Photo by Handout / International Atomic Energy Agency (IAEA) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / IAEA " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számolt be szerdai videóüzenetében, amelyben felhívta a figyelmet, hogy a zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb működő atomerőműve. A világon mindenki, így a Nemzetközi Atomenergia-ügynöksé, és valamennyi ország tisztában van vele, hogy mi történhet ott.

Oroszország kihasználja a zaporizzsjai atomerőművet agressziójának egyik elemeként. Elfoglalta, fedezi a környező városok bombázását, katonaságot tart ott

– sorolta Zelenszkij, hozzátéve: Moszkva tudja, hogy ott nem érheti komolyabb támadás a csapatait.

Az ukrán elnök szerint azonban Oroszország most egy terrorcselekmény forgatókönyvét fontolgatja. Olyan akciót, amely sugárzás kibocsátásával jár együtt. Erre az orosz csapatok felkészültek.

Zelenszkij kihangsúlyozta, hogy a sugárzás nem ismer államhatárokat.

Az, hogy kit talál el, azt csak a szél iránya határozza meg. Minden rendelkezésre álló információt továbbítunk partnereinknek, mindenkinek a világon

– mondta az elnök, aki szerint a világot figyelmeztették a veszélyre, és a világnak cselekednie kell.

Azzal zárta mondandóját, hogy ezúttal nem történhet olyan, mint a kahovkai erőmű felrobbantásánál, egy nukleáris katasztrófának ugyanis beláthatatlan következményei lennének.

Fontos hidat lőttek ki az ukránok

Ukrán rakéták találták el a Krím félszigetet és Dél-Herszont összekötő Csonhari hidat, ezért a forgalmat elterelik – közölték csütörtökön a megszálló hatóságok. A Krím kapujának is nevezett híd egyike a félszigetet a szárazföldi Ukrajnával összekötő kapcsolatoknak és fontos eleme a herszoni orosz csapatok utánpótlási vonalának.

 

 

zaporizzsjai atomerőmű Oroszország Krím Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek