Közélet

Dánia megkezdi az ukrán pilóták F–16-os kiképzését

A dán kormány arról döntött, hogy elkezdi kiképezni az ukrán pilótákat az F–16-os vadászgépek vezetésére. Hozzátették, hogy ez 6-8 hónapot vehet igénybe, ami után arról is döntenek, hogy átadják-e a saját F–16-os gépeiket Kijevnek. Dánia 2025-re szolgálatba akarja állítani az F–35-öseit.

A dán kormány hétfőn közölte, hogy megkezdődik az ukrán pilóták kiképzése az F–16-os repülőgépek használatára. Hozzátették, hogy az ország kiöregedőben lévő amerikai vadászgépflottájának a nyugdíjazását két évvel előre hozzák. A döntés értelmében Dánia az F–35-ös vadászgépek 2027-re tervezett szolgálatba állítását már 2025-re megteszik.

DENMARK F-16 jet fighter at Fighter Wing Skrydstrup
Danish F-16 jet fighters at Fighter Wing Skrydstrup near Vojens, Thursday 25 May 2023.. (Photo: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Photo by BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP) Danish F-16 jet fighters at Fighter Wing Skrydstrup near Vojens, Thursday 25 May 2023.. (Photo: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Photo by BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)
Fotó: Bo Amstrup / AFP

A megbízott védelmi miniszter, Troels Lund Poulsen arról beszélt, hogy Dánia megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az ukrán pilóták képzése elindulhasson – írta meg a Fox News.

Azon is gondolkozunk, hogy adjunk-e F–16-os gépeket Ukrajnának

– tette hozzá.

Nagyot emelt az EU az Európai Békekeret összegén

A cél Európa biztonságának stabilitása. Immár 12 milliárd euróra duzzadt a békekeret.

Az ukrán pilótáknak 6-8 hónapos kiképzést kell végigcsinálniuk, ezt követően a dán kormány napirendre veszi a vadászgépek átadásának lehetőségét. Hozzátette, hogy 2024-ig erre biztosan nem kerül sor.

Dánia 27 F–35A típusú gépet rendelt az Egyesült Államoktól, ezek fogják leváltani a 40-es évek óta szolgálatban lévő F–16-osaikat. 

Dániának 30 működő F–16-os vadászgépe van. Az F–35A Joint Strike Fighter vadászgépekre való átállást már 2023 végén elkezdi az ország, a művelet 2025-re ér véget.

Ukrajna régóta könyörög a nyugati országoknak, hogy adjanak neki fejlett vadászgépeket, hogy a levegőben is versenyben legyenek Oroszországgal szemben. A NATO-tagok kezdetben vonakodtak teljesíteni ezt a kérést, mert az F–16-osokkal Ukrajna közvetlen csapást mérhetne Oroszországra. Ennek ellenére régebb óta megállapodtak abban, hogy repülőket nem adnak Kijevnek, de az ukrán pilótákat kiképezik a vezetésükre. Egyelőre egyetlen ország sem döntött úgy, hogy ad vadászgépeket.

 

vadászgép Ukrajna F-16 Dánia
Kapcsolódó cikkek