Orosz források azt állítják, hogy Ukrajnának taktikai előnyei vannak az éjszakai támadások végrehajtásában a nyugati szövetségeseik által biztosított, fejlett éjszakai optikai rendszerekkel ellátott felszerelések miatt. Egy neves orosz háborús blogger azt állította, hogy az ukrán erők azért indítanak támadásokat éjszaka, mert a nyugatiak által küldött felszerelések kiváló éjjellátó optikát biztosítanak az ukrán erőknek – idézte a szakértőt a The Guardian.

Orosz források azt állítják, hogy az ukrán erők az elmúlt napokban éjszakai támadásokat indítottak, vagy fokozták azok intenzitását, és egyre inkább kihasználhatják a nyugati rendszerek által biztosított előnyöket.

A Reuters jelentése szerint két drón zuhant le vasárnap kora reggel az oroszországi Kaluga régióban – közölte a régió kormányzója, Vladiszlav Sapsa a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Az egyik drón Sztrelkovka falu közelében zuhant le, a másik a Medinszkij községi körzetben lévő erdőben. A Kalugai terület északon határos a Moszkvai területtel. Független forrásból nem sikerült a Reutersnek megerősítenie a hírt.

Trophy rocket launcher in Zaporizhzhia Region
ukrán ellentámadás, orosz-ukrán háború
Fotó: NurPhoto via AFP

Zajlik az ellentámadás

Az ukrán erők ellentámadást folytatnak a front legalább négy térségében – közölte a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) amerikai kutatóintézet vasárnap. Az ukránok keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevatij ezredes megjegyezte, hogy 1400 métert nyomultak előre a bahmuti front meg nem határozott területein.

Orosz források ukrán tevékenységről számoltak be a Luhanszki területen Bilohorivka közelében, míg az orosz védelmi minisztérium és más orosz források azt állították, hogy ukrán csapatok támadásokat hajtottak végre a Donyecki és a Zaporizzsjai terület határvidékén, különösen Velika Novoszilka térségében.

Az ISW jelentése szerint a június 10-én közzétett geolokációs felvételek emellett azt mutatják, hogy az ukrán erők a Zaporizzsjai terület nyugati részén, Orihivtől délnyugatra és délkeletre tettek szert előnyre.