Vörös festékkel öntötték le a stockholmi Svéd Nemzeti Múzeumban környezetvédelmi aktivisták a Claude Monet egyik festményét védő üveglapot, majd a kép keretéhez ragasztották a tenyerüket.

Fotó: AFP

A két, körülbelül 25 és 30 éves nőt őrizetbe vették – közölte a rendőrség. Az akciót később az Aterstall Vatmarker (Állítsd vissza a Nedves Övezeteket) nevű szervezet vállalta magára. 

A szóban forgó kép a A művész kertje Giverny-ben (Le Jardin de l'artiste a Giverny), és egy kiállítás keretében mutatták be Stockholmban.

 A múzeum restaurátorai vizsgálják a képet, hogy megállapítsák az esetleges károkat. Hanna Tottmar szóvivő szerint a szakértők várhatóan csütörtökön közölnek több információt.

Elhatárolódunk az olyan akcióktól, amelyek kulturális örökséget veszélyeztetnek vagy rongálnak meg tekintet nélkül az akció céljára

– közölte Per Hedström, a múzeum ügyvezető igazgatója. 

Az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban az Aterstall Vatmarker klímacsoport azzal vádolta meg a svéd kormányt, hogy nem tartja be a környezetvédelem terén vállalt nemzetközi kötelezettségeit.

Harmincegy százalékkal kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, a kibocsátás ennek ellenére folytatódik. Ez botrányos

 – méltatlankodott Helen Wahlgren, a szervezet szóvivője. A Le Jardin de l'artiste a Giverny a legutóbbi kép, amellyel klímaaktivisták fel kívánták hívni a figyelmet az általános felmelegedésre. A brit Just Stop Oil aktivistái októberben paradicsomlével öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című képét a londoni National Gallery-ben, majd odaragasztották magukat Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének egy korai másolatához a londoni Royal Academy of Arts-ban.

 

Borítókép forrása: AFP