Izland szeptemberig felfüggeszti az országban a bálnák vadászatát, amíg a parlament szigorúbb állatvédelmi szabályokat vezet be – írta a Bloomberg.

Fotó: AFP

A kormány úgy döntött, hogy leállítja a bálnavadászatot, ugyanis a nagytestű bálnák vadászata során alkalmazott módszerek nem felelnek meg az állatjóléti törvénynek 

– közölte Svandis Svavarsdottir halászati miniszter a honlapján közzétett nyilatkozatában.

Az ország élelmiszer- és állategészségügyi hatóságának múlt havi jelentése kimutatta, hogy az állatok leölése hosszabb ideig tartott, mint azt a törvény lehetővé teszi. Emiatt a minisztérium szakértőkhöz fordul, hogy megvizsgálják a lehetséges fejlesztéseket és a jogi feltételeket a bálnavadászat további korlátozásának megállapításához.

Izland továbbra is egyike annak a három országnak, amely kereskedelmi céllal vadászik bálnára, Japán és Norvégia mellett. Svavarsdottir tavaly azt mondta, hogy az országnak 2024-től fel kell hagynia ezzel a gyakorlattal.

Izland 2016-ban felfüggesztette a Nemzetközi Természetvédelmi Unió által globálisan kihalással fenyegetettnek minősített uszonyos bálnák vadászatát a bálnahús japán piacának csökkenése miatt, és a 2018-as szezonban újraindította a vadászatot 

- olvasható a Humane Society International/Europe állatvédő szervezet közleményében. A 2019-2021 közötti időszakban egyetlen minkebálnát, 2022-ben pedig 148 uszonyos bálnát öltek le.