Közélet

Kahovkai gátrobbantás: Herszon megyében még öt település áll víz alatt

Mikolajiv megyében már megszüntették az árvíz következményeit.

A dél-ukrajnai Herszon megyében, az ukrán ellenőrzésű területen még mindig öt település, benne 843 ház van elárasztva a kahovai vízerőmű felrobbantása következtében, a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján pedig 17 település – közölte az ukrán belügyminisztérium hétfőn a Telegramon.

Aftermath of Nova Kakhovka dam collapse in Ukraine's Kherson
Fotó: Narciso Contreras

A Dnyeperen ugyanakkor a vízszint fokozatos apadása figyelhető meg, a nap eleje óta hét centiméterrel csökkent – jegyezte meg a tárca. Közlése szerint eddig az ukrán oldalon 2783 embert evakuáltak, köztük 309 gyermeket és 80 mozgáskorlátozottat, továbbá 284 állatot. Hétszáztizenhat embert mentettek ki, köztük 30 gyermeket és 40 mozgáskorlátozottat. 

A mentést végzők vasárnap több mint 23 ezer tonna vizet szivattyúztak ki 78 házból és pincéből. 

A munkálatok kezdete óta 497 épületből és pincéből több mint 132 ezer tonna vizet távolítottak el, miközben 442 tonna ivóvizet és 36 597 kilogramm élelmiszert és alapvető szükségleti cikket szállítottak az árvíz sújtotta településekre.

Mikolajiv megyében lényegében megszüntették az árvíz következményeit. 

A 375 víz alá került házból már mindből kiszivattyúzták a vizet. Ezenkívül maradt még két elárasztott híd, az egyik fa, a másik beton, amelyeket az ukrán konotopi utászezred igyekszik megjavítani, és már lehetővé is tették e hidakon az átjárást

– fejtette ki Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója. 

Az ukrán erők visszavették Zaporizzsja megyében Pjatihatki települést – erősítette meg Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon. 

Ezenkívül az ukrán csapatok az ellentámadás két hete alatt visszafoglaltak még hét másik Zaporizzsja megyei települést Bergyanszk kulcsfontosságú kikötőváros és Melitopol irányában

– emelte ki. Közölte, hogy az ukrán csapatok az ország délkeleti részében átlagosan hét kilométerre nyomultak be az orosz erők által ellenőrzött területekre, a délen visszafoglalt terület pedig 113 négyzetkilométerre terjed ki.

Hozzátette: az elmúlt héten az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett, több mint 4600 orosz katona halt vagy sérült meg, emellett több mint nyolcvanan estek fogságba.

 

Mikolajiv herszon ukrán belügyminisztérium árvíz
Kapcsolódó cikkek