Közélet

Kolera csapott le az oroszokra a gátszakadás miatt a partizánok szerint

Egyetlen forrás állítja, hogy a kahovkai gátszakadást követően kolerajárvány csapott le az orosz hadseregre. Ez megerősíthetetlen, de korábbi híradásokból annyi kiderült, hogy készülnek a járványos betegségekre az áradások miatt.

Miután a kahovkai gát felrobbanása hatalmas áradást szabadított a környékre, kolerajárvány csapott le a az orosz hadseregre – állítja az Ates, a megszállt területeken krími tatárokból, ukránokból és oroszokból verbuvált partizánmozgalom.

Waters slowly recede in Hola Prystan of Kherson following the collapse of dam
Fotó: AFP

Telegram-csatornájukon a partizánok azt közölték: informátoraiktól a herszoni régió és a Krím katonai kórházaiban arról értesültek, hogy sok katona érkezik koleragyanúval, sőt hogy többen már meg is haltak – adta tovább az amerikai Newsweek.

A hírt egyelőre nem erősítette meg más forrás, akár az ebben a háborúban is gyakori tévinformáció is lehet. Közismert, hogy az áradások elsodorják a szennyvizet is, ami betegségeket és járványokat okozhat, egyebek közt kolerát, ami egyébként gyakori velejárója a háborúknak is.

Az ENSZ szerint Oroszország ellehetetleníti az árvíz sújtotta területek megsegítését

A Moszkva által ellenőrzött kahovkai gát június 6-i felrobbantását követően árvíz sodorta el Dél-Ukrajna területeit.

Annyi mindenesetre már a korábbi híradásokból is kiderült, hogy az áradások sújtotta herszoni és mikolajivi régió hatóságai felkészülésbe fogtak a járványos betegségek kezelésére, amit azonban előrelátás éppúgy indokolhat, mint egy tényleges járvány.

A hét végén az amerikai The New York Times idézte a herszoni klinika kórház igazgatóját a témáról.

Jelenleg alapvető orvosi ellátmányokat rakodunk ki kamionokból olyan fertőző betegségekre, mint a kolera. A mai napig nem jelentettek megbetegedési esteket, de aktívan készülünk

– mondta telefonon a lapnak Olekszandr Csebotarov.

Az áradások megkönnyítik az olyan fertőző betegségek átvitelét, mint a kolera, tífusz, a leptoszpirózis és a hepatitisz A. Erre a gátszakadás utáni veszélyre az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is felhívta a figyelmet.

 

 

 

járvány kolera Kahovka betegség áradás
Kapcsolódó cikkek