Az európai uniós szabályok nyílt megsértése lenne a magyar európai uniós elnökség visszavonása – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök moldovai sajtóértekezletén, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozón. 

Polish PM To Strengthen Cooperation With US, It's Most Powerful Ally
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki is seen at Chopin Airport speaking to the press on 11 April, 2023. The three day visit is meant to strengthen economic ties and military cooperation with what Morawiecki calls 'our most powerful ally'. The visit has come as a direct result of US President Joe Biden's recent visit to Warsaw according to the Prime Minister. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens

A 2024. második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki reményét fejezte ki, hogy „csak amolyan óbégatásról van szó” az EP részéről, hiszen ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

Az működésének ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út

– jelentette ki Morawiecki. Megerősítette a tagállami vétójog megőrzése melletti álláspontját is, és úgy vélte: rossz irányba vezetne, ha erőszakkal viszonyulnának egyes uniós tagállamokhoz.

 

A lengyel kormányfő mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az EP állásfoglalása még nem dönt el semmit. 

 

Lengyelország nagyon egyértelműen rá fog mutatni, hogy az EP ezzel a határozattal jogot, törvényt, jogállamiságot sértett.

Az Európai Unióban a tágabb társadalmi, geopolitikai és politikai összefüggések miatt is a tagállamok közötti nézetkülönbségek elsimítására kell törekedni, nem pedig arra, hogy levágják a fejét vagy végtagját azoknak, akik ellenzik egyes brüsszeli intézmények és személyek erőszakos egységesítő politikáját – hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.