Holtan találták hétfőn a börtönben az amerikai hatóságok Robert Hanssent, aki a tárgyalásán beismerte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeként több mint 20 éven át kémkedett a Szovjetuniónak, majd később Oroszországnak. A büntetés-végrehajtás nem közölte a halál okát, csak annyit tudattak, hogy megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Fotó: AFP

Hanssent az FBI története legkártékonyabb kémjének nevezte. A 79 évesen elhunyt férfit 2002-ben életfogytiglani börtönre ítélték. A férfi 1976-ban lépett be az FBI-hoz, és 1985-ben kezdett bizalmas információkat átadni a szovjet hírszerzésnek. 2001-ben vették őrizetbe. Addig csaknem 1,5 millió dollárt vett át a megbízóitól államtitkokért cserébe készpénz, átutalás és gyémántok formájában. Tevékenysége folyamán az FBI több forrását leleplezte, hírszerzési módszerekbe avatta be a szovjeteket és az oroszokat, emellett titkos dokumentumokat is átadott nekik. 

Tömegével toborozna orosz kémeket a CIA, és még csak nem is titkolják

A háborúból kiábrándult oroszokat csábítanák soraikba.

Az FBI éveken át próbálta azonosítani, hogy ki a kém; a letartóztatása előtti hetekben már 300 ember dolgozott a hivatalnál Hanssen megfigyelésén. Végül tetten érték; akkor vették őrizetbe, amikor titkos iratokat hagyott egy parkban megbeszélt helyen megbízóinak. Robert Hanssen a legszigorúbban őrzött börtönök egyikében töltötte büntetését Colorado államban.