Hanyagság, hivatali kötelesség elmulasztása és szakmai gondatlanság is hozzájárult az egyebek között szexuális bűncselekmények miatt őrizetbe vett Jeffrey Epstein amerikai üzletember börtönben elkövetett öngyilkosságához – állapította meg az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata, amelyet ma hoztak nyilvánosságra.

(FILES) This handout photo obtained July 10, 2019, courtesy of the Florida Department of Law Enforcement shows Jeffrey Epstein from a sexual Offender/Predator Flyer in July 25, 2013. JPMorgan Chase reached an agreement in principle to settle a class action lawsuit brought by victims of Jeffrey Epstein's sex trafficking scheme, the parties said on June 12, 2023. "The parties believe this settlement is in the best interests of all parties, especially the survivors who were the victims of Epstein's terrible abuse," said a joint statement. It gave no financial details of the agreement, and said the settlement is "subject to court approval." (Photo by HO / Florida Department of Law Enforcement / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FLORIDA DEPARTMENT OF LAW ENFORCEMENT/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A korábbi ismert üzletembert 2019 júliusában vették őrizetbe New Jersey-ben, egy repülőtéren. A vád szexuális bűncselekmények és kiskorúakat érintő emberkereskedelem volt ellene. A vizsgálati fogságban augusztus 10-én meghalt, miután cellájában felakasztotta magát. A most közzétett dokumentum készítői megállapították, hogy Epsteint – aki korábbi elítélései miatt kiemelt figyelemben részesülő őrizetes volt – annak ellenére hagyták magára a cellájában a végzetes napon, hogy két héttel korábban már megkísérelt véget vetni az életének.

A vizsgálatot vezető Michael Horowitz nem talált bizonyítékot szándékosságra, de megállapította, hogy több tényező együttesen vezetett Epstein halálához: a hanyagság, a hivatali kötelességmulasztás és a munkavégzés során elkövetett, teljesen nyilvánvaló hibák olyan környezetet teremtettek, amely lehetővé tette, hogy az Egyesült Államok büntetés-végrehajtásának őrizetében lévő egyik legismertebb személynek lehetősége nyílt arra, hogy véget vessen életének.

A mulasztások közül a vizsgálati jelentésben kiemelték, hogy a börtön nem jelölt ki cellatársat Epstein mellé, miközben állandó cellatársa egy bírósági meghallgatás miatt nem tartózkodott ott. A jelentés szerint a túlórában dolgozó őr hamisan állította, hogy átvizsgálta a cellát, mert ha ezt megtette volna, akkor meg kellett volna találnia azt az ágyneművásznat, amelyet Epstein felhasznált az öngyilkossághoz. A jelentés készítői a büntetés-végrehajtás 13 alkalmazottjáról azt állapították meg, hogy a szóban forgó ügyben nem teljesítették munkahelyi feladatukat, 

és négy ember ellen javasoltak eljárást. 

Hivatalosan az ügyben két vádemelés történt, a két börtönőr ellen, akik közvetlenül Epstein felügyeletét látták el. Ők végül vádalku révén elkerülték a börtönbüntetést, miután beismerték, hogy meghamisították a nyilvántartást. A vizsgálat szerint a két tiszt túlórában dolgozott, egyikük ötödik napja teljesített túlórát, a másik kötelezően elrendelt túlóra keretében volt szolgálatban aznap.

Az öngyilkosság körülményeiről szóló jelentésben az amerikai szövetségi büntetés-végrehajtásnál számos változtatást javasoltak, és felhívták a figyelmet az egyre krónikusabb munkaerőhiányra. A börtönhatóság közleménye szerint a vizsgálatban feltárt hiányosságok mindegyikének ügyében hoztak már intézkedéseket.

Hatalmas kártérítést fizethet a Deutsche Bank Jeffrey Epstein szexkereskedelmi botránya miatt

Rekordmértékű, 75 millió dolláros kártérítést fizethet a Deutsche Bank Jeffrey Epstein állítólagos áldozatainak, hogy véget vessen a bank ellen fél éve tartó bírósági eljárásnak. A csoportos keresetet tavaly nyújtották be az egykori nagybefektető állítólagos áldozatai, akik a Deutsche Bank szerepének tisztázását követelik Epstein szexkereskedelmi hálózatának üzemeltetésében. A vád szerint a Deutsche tudott Epstein illegális tevékenységéről, mégis kezelte a pénzét.