Rekordmértékű, 75 millió dolláros kártérítést fizethet a Deutsche Bank Jeffrey Epstein állítólagos áldozatainak, hogy véget vessen a bank ellen fél éve tartó bírósági eljárásnak.

Jeffrey Epstein Appears In Manhattan Federal Court On Sex Trafficking Charges NEW YORK, NY - JULY 08: A protest group called "Hot Mess" hold up signs of Jeffrey Epstein in front of the Federal courthouse on July 8, 2019 in New York City. According to reports, Epstein will be charged with one count of sex trafficking of minors and one count of conspiracy to engage in sex trafficking of minors. (Photo by Stephanie Keith/Getty Images)
Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

A csoportos keresetet tavaly nyújtották be az egykori nagybefektető állítólagos áldozatai, akik a Deutsche Bank szerepének tisztázását követelik Epstein szexkereskedelmi hálózatának üzemeltetésében.

A vád szerint a Deutsche tudott Epstein illegális tevékenységéről, mégis kezelte a pénzét. 

Az áldozatok szerint a banknak észre kellett volna vennie, hogy a milliárdos rendszeresen kiskorú lányoknak utal nagyobb összegeket, ahogy a rendszeres és jelentős összegekre rúgó készpénzfelvételi szokását is gyanúsnak kellett volna ítélniük. A keresetet benyújtó, neve elhallgatását kérő áldozatot állítása szerint Epstein 2003 és 2018 között kényszerítette szexuális aktusokra, hallgatását pedig rendszeres készpénzbeli juttatásokkal vásárolta meg. 

A 75 millió dolláros kártérítésből Epstein több mint huszonöt áldozata részesülhet, a legalacsonyabb kifizetési összeg 75 ezer dollár lesz, de többen akár ötmillió dollárt is kaphatnak. Az ügyben eljáró két ügyvédi iroda történelmi jelentőségűnek nevezte a megegyezést, amelyet egy évtizedes kutatómunka előzött meg. 

Epstein bankjai közül nem a Deutsche az egyetlen, amellyel szemben bírósági eljárás zajlik: a JPMorgan felelőssége is vitatott a milliárdos üzletember szexkereskedelmi tevékenységének elősegítésével kapcsolatban. 

Epstein 1998 és 2013 között bankolt a JPMorgannél, majd miután felmondták a számláját, a Deutsche Bankhoz fordult. Mindkét pénzintézet annak tudatában dolgozott együtt Epsteinnel, hogy 2008-ban beismerő vallomást tett egy kiskorú megrontásával kapcsolatban. Ahogy a Deutsche, úgy a JPMorgan sem ismerte el a felelősségét a milliárdos évtizedeken át tartó rémtetteivel kapcsolatban.

Évekkel előbb vethetett volna véget Epstein rémtetteinek a JPMorgan, mégsem tette

Az amerikai nagybank munkatársainak már két évvel az elítélése előtt feltűnt a milliárdos szokatlanul nagy készpénzfelvételi szokása, de nem jelentették a hatóságoknak.

A Deutsche egyik szóvivője a megállapodást ugyan nem kívánta kommentálni, de rámutatott: a bank az elmúlt időszakban több mint négymilliárd eurót költött a pénzügyi bűnözés elleni harcra, a személyzet továbbképzésére és a működési folyamataik felülvizsgálatára.

Epstein 2019-ben, röviddel letartóztatása után öngyilkos lett a cellájában, bűntársát, Ghislaine Maxwellt pedig tavaly húsz év szabadságvesztésre ítélték.