Az amerikai parti őrség tengerészeti nyomozótestületet (Marine Board of Investigation) hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára – jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján a parti őrség.

Titan
Fotó: AFP

A nyomozást vezető Jason Neubauer közölte, hogy az elsődleges cél a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése a biztonság növelésére vonatkozó javaslatok formájában, ugyanakkor a nyomozóbizottság mérlegelésén múlik, hogy tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére.

A vizsgálat a bizonyítékok összegyűjtésének szakaszában jár, zajlik a tenger mélyén összeroppant jármű maradványainak összegyűjtése, együttműködve a kanadai Új-Fundlandon fekvő kikötőváros, St. John hatóságaival – közölte a nyomozás vezetője.

A Titan búvárhajó roncsait csütörtökön találta meg egy a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.

Az Egyesült Államok védelmi tisztségviselői csütörtökön, a roncsok megtalálása után közölték, hogy a haditengerészet szigorúan titkos tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján, június 18-án feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangokat észlelt. A Pentagon illetékese annyit közölt, hogy nem sokkal azután kezdték figyelni a tenger mélyének zörejeit a térségben, hogy a Titan elvesztette a kommunikációt a felszíni kísérőhajójával.

Az OceanGate mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat búvárhajóját,

a Titant elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, azonban az elmúlt hét tudósításai szerint számos biztonsági kifogás merült fel vele szemben.

A szerencsétlenül járt búvárhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding, egy kalandvágyó brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet, egy francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman. A család beszámolója szerint a 19 éves fiúnak nem volt kedve a vállalkozáshoz, de hogy édesapja kedvére tegyen, beleegyezett az útba. Shahzada Dawood fiatalkora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat.

James Cameron már az elején tudta, hogy tragédia történt a Titannal

James Cameron is többször lemerült a Titanic roncsaihoz. A filmrendező kezdetektől fogva aggódott a Titan-projekt miatt.