A tervezett két hét helyett egyetlen napig bírta Hongkongban a Dupla kacsa kiállítás, másképpen az a két darab, 18 méter magas, felfújható műanyag kacsa, amelyeket a Viktória-öbölben állítottak ki turistacsalogató céllal.

Ennyi volt… az egyik kacsa nem bírta a hőséget.
Fotó: AFP

A világban, amely megszenvedte a koronavírus-járványt, háborúk és politikai csaták dúlnak, azt hiszem, ideje, hogy szerencsénk legyen. Két kacsa, dupla szerencse!

– mondta az alkotóművész, a holland Forentijn Hofman, akinek az installációja nem bírta a hőséget.

A 33 fokos melegben és tűző napsütésben az egyik gumikacsában a hő miatt növekvő légnyomás annyira elkezdte feszíteni a burkot, hogy fennállt a szakadás veszélye. Nem volt mi egyebet tenni, mint hogy a szervezők maguk leeresszék a művet, és átvizsgálásra, valamint potenciális felújításra elszállítsák. Úgyhogy a két kacsa helyett már csak egy lebeg az öböl vizén, 

pedig a pénteki bemutatóra sokan eljöttek, az emberek fotózkodtak a vízpartról, Laurence Lai festőművész még a készletét is elhozta, hogy megörökítse a látványt.

Hofman installációja egyébként már a világ számos városában járt 2007-es bemutatkozása óta, éppenséggel Hongkongban is megfordult 2013-ban. Akkor 13 napig bírta, mielőtt leeresztették.

Amúgy akadt a héten másik nagy hír is Hongkonggal kapcsolatban, hiszen New York letaszította a világ legdrágább városainak a trónjáról.