Közélet

Orbán Viktor: nem adunk több pénzt Ukrajnának

Magyarország addig nem ad több pénzt Ukrajnának, amíg a bizottság nem számol el az eddigi költésekkel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a brüsszeli ké napos EU-csúcsról bejelentkezve. A kormányfő szerint éjszaka „migrációs háború zajlott”, a paktumot blokkolták a lengyelek és a magyarok, de a neheze csak most jön. Az unió állam és kormányfői péntek délelőtt tárgyalnak a költségvetési módosító javaslatokról. Hangsúlyozta, hogy mi magyarok nem fogadjuk el, hogy a bürokraták fizetését megemeljék, miközben mások a rezsicsökkentés eltörlését javasolják.

Rendhagyó módon ezúttal nem Budapestről, hanem a kétnapos brüsszeli EU-csúcsról ad élő interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Folyamatosan szivárognak az információk az éjszakai tárgyalásokról, sajtóhírek szerint Magyarország és Lengyelország közösen blokkolt egy nyilatkozatot a migrációs paktummal kapcsolatban. Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója közösségi bejegyzésében azt írta, hogy „Brüsszel migrációbarát szöveget akar, a lengyel–magyar páros együtt küzd és ellenáll”.

ORBÁN ViktorBudapest, 2023. március 10.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Budapest, 2023. március 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

07:59

A munkahelyeket, nyugdíjakat és a családtámogatásokat is meg kell védeni.

Ha munka van, minden van a kormányfő szerint, Magyarország egy munkaalapú gazdaságot épített. A munkahelyek megvédése szerinte mindennek a kulcsa, akkor van lehetőségük is van, hogy uralják az életüket. A második legfontosabb, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, a nyugdíjakat legalább annyival kell emelni, mint az infláció. 

A családtámogatások esetén arról beszélt, hogy valami működik, valami nem, ezért a városi csok esetében új megoldásra van szükség.

Viszont megemelték a falusi csok és a babaváró keretét.

 

07:56

Az év végére eljutunk oda, hogy az embereket nem éri veszteség

Magyarország az energia részét most még külföldről hozza be, ugyanakkor szerinte eljutunk oda, hogy nem leszünk kiszolgáltatva.

Az energiaárak emelkedése azonnal begyűrűzött a gazdaságba és felemelte az árakat

- mondta az infláció okairól, hangsúlyozta, segíteni kell az embereknek, olyan döntéseket hoztak, amivel le lehet szorítani az inflációt. Úgy látja, a kormányzati intézkedések megtették a hatásukat, július-augusztusban a bérek emelkedése magasabb lesz, mint az árak emelkedése. "Nagyon nehéz egy év van mögöttünk", jegyezte meg, hozzátéve, hogy év végére eljutunk oda, hogy az embereket nemi éri veszteség, ami sok ország nem nem mondhat el magáról.

07:52

Felépítettünk egy egy európai mértékben megvalósítható rendszert

Vannak akik összekeverik a migrációs szabályokat a vendégmunkásokkal, mondta a kormányfő, aki szerint dolgos kezek azokból a migránsokból, akiket itt láttunk, a német ipar számára nem kerülnek ki. Szerinte a megoldás pofon egyszerű, Magyarország be is mutatta.

Felépítettünk egy európai mértékben megvalósítható rendszert, ha valaki ide akar jönni és migráns, a kérelmét be kell nyújtania a nagykövetségen, és amíg nem történik meg, addig nem jöhet.

- mondta  a kormányfő, hozzátéve, hogy hazánk folyamatos politikai befolyást próbál szerezni a Száhel-övezetben, hogy ne induljanak meg az emberek Európa felé. "Aktívak vagyunk azokban az országokban, ahonnan el akarnak jönni az emberek".

07:47

Szabadságharc volt, nem lázadás

Szabadságharc volt, nem lázadás, mondta az éjszakai migrációs vitáról. Jelezte, abban egyeztek meg korábban, hogy bármilyen szabályt akkor fognak elfogadni, ha egyhangúság van, ehhez képest puccsszerűen átnyomták a javaslatot. 

Magyarország és Lengyelország ellene szavazott, néhány ország tartózkodott.

A miniszterelnök szerint mindez azzal van összefüggésben, hogy őrségváltás történt a Soros-birodalomban, " nagy helyett jött a kicsi", fogalmazott. A kormányfő szerint olyan szabályokat fogadtak el, hogy Magyarországnak legalább tízezer migránst kell befogadnia, ráadásul arra akarnak minket kötelezni, hogy migráns gettókat építsünk. "Én harcolok ezzel, nem is áll szándékomban végrehajtani", mondta, hozzátéve, ezzel már 8 éve küzd.

07:44

Minden eszközt arra kell felhasználni, hogy tűzszünet és béke legyen

Az orosz gazdaság működik továbbra is a kormányfő szerint, a magyarok álláspontja, hogy tűzszünet és béketárgyalások. Hangsúlyozta, minden eszközt arra kell felhasználni, hogy tűzszünet és béke legyen, nem arra, hogy tovább tartson a háború.

A miniszterelnök szerint a teljesítőképességünk határán vagyunk, nincs pénz az uniós költségvetésben, "hol van a pénz", tette fel a kérdést, amit rögtön meg is válaszol, hogy valószínűleg Ukrajnában, egy olyan háborúban, aminek meg sem kellett volna történnie. Hatalmas összegeket mennek ki az unió területéről, szerinte régen nincs már pénzünk, ezért akarnak felvenni hiteleket, amelyeket rossz célokra akarják felhasználni. "Belekergetik a tagállamokat egy adósságcsapdában"- jegyezte meg a miniszterelnök.

07:41

Nem adunk több pénzt Ukrajnának és a bürokratákank

A háború és a szankciók inflációt okoztak, amire minden vezetőnek kellene összpontosítania, hogy ezt kezelje, nem arra, hogy az európai bürokratáknak adjanak még több pénzt. A kormányfő szerint a magyarok nyersen mondják, hogy mit gondolank az efféle vezetésről. "Összességében azt kell, hogy mondjam, szinte semmi esély nincs arra, hogy a bizottságnak ezt a javaslatát elfogadják", mondta, kiemelve, hogy "mi magyarok nem adunk pénzt Ukrajnának, amíg nem tudjuk, hogy mire ment el , amit eddig adtunk és nem adtunk pénzt a bürokratáknak és a kamatterhekre sem, amikből mi még semmi nem láttunk.

07:37

Migrációs háború zajlott éjszaka

Tegnap éjszaka migrációs háború zajlott - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a két napos EU-csúcsról bejelentkezve. A kormányfő hozzátette, a költségvetést csak ma veszik elő, szerinte mindenki erre a háborúra készül.

Amikor elfogadtuk a hét éves költségvetést, megegyeztünk, hogy nem fogjuk módosítani

- mondta. A bizottság  arra kéri a tagállamokat, hogy euró milliárdokat fizessünk be pluszba. 50 milliárd eurót kellene fizetni Ukrajnának, "de nem tudjuk, hogy az eddig kifizetett 70 milliárd euró mire ment el". Szerinte egy zűrös ukrajnai pénzügyi csomag. A második gond, hogy a bizottság hitelt vett fel, amiből Magyarország és Lengyelország semmit nem vett fel, most még 18-19 milliárd eurót kér a bizottság, hogy ezeket a kamatokat ki tudja fizetni. Van egy nagyobb összeg, ami a migránsok Európába érkezésére használnák fel, plusz még kérnének néhány milliárdot, hogy megemeljék a képviselők fizetését.

EU csúcs miniszterelnök Orbán Viktor kossuth rádió
Kapcsolódó cikkek