Silvio Berlusconi világszínvonalú politikus volt, kevés hozzáfogható vezetővel találkozott a nemzetközi színtéren – erről beszélt az orosz médiának Vlagyimir Putyin. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az egykori olasz kormányfő hétfőn halt meg a milánói San Raffaele kórházban 86 éves korában.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

Az orosz elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy olasz kollégája volt a kezdeményezője Oroszország és az észak-atlanti szövetség közötti kapcsolatok fejlesztésének. „Az ő részvételével és az ő javaslatára jöttek létre a megfelelő interakciós csatornák” – mondta. Putyin úgy fogalmazott, hogy Berlusconi az orosz nép barátja volt, és sokat tett Moszkva, valamint az európai országok közötti baráti, illetve üzleti kapcsolatok fejlesztéséért. 

 

Volt egy szokatlan tulajdonsága: nagyon őszinte és nyitott volt. Emiatt aztán kimondta, amit gondolt.

 

A Kreml honlapján közzétett, Sergio Mattarella olasz elnöknek címzett táviratában Putyin azt is írta, hogy Berlusconi kedves ember és igaz barát, akit joggal tartottak az olasz politika pátriárkájának. A halálát jóvátehetetlen veszteségnek nevezte.

 

Mindig is őszintén csodáltam bölcsességét, azt, hogy a legnehezebb helyzetekben is képes kiegyensúlyozott, előrelátó döntéseket hozni. Valamennyi találkozásunk során szó szerint feltöltött a hihetetlen életereje, optimizmusa és humorérzéke

 

– emlékezett Silvio Berlusconira Vlagyimir Putyin.